© 2018 Foodyny.

A gasztronómiában nagy elismerésnek számító Michelin-csillagot eredetileg azért hozták létre, hogy növeljék az autótulajdonosok utazási kedvét. Andre és Edouar Michelin 1891-ben rukkolt elő a leszerelhető gumiabronccsal, és ennek sikerén felbuzdulva gyárat alapított Franciaországban. A testvérek azt szerették volna elérni, hogy az autótulajdonosok minél többet használják a járműveiket, ezáltal koptassák a gumikat, növelve a Michelin forgalmát. Hogy autózásra buzdítsák az embereket, létrehoztak egy térképet, amelyben kecsegtető célpontnak ítélt helyeket, éttermeket és hoteleket jelöltek meg.

Az első kiadványok csak Párizst és környékét dolgozták fel, de mert roppant hasznos útikalauznak bizonyult, népszerű lett, és egyre nagyobb területet mutatott be. Később arra kérték az utazókat, hogy véleményezzék a javasolt helyeket. A bővülés 1904-re átlépte az országhatárt, a kiadvány nemzetközivé vált. 1919-ben megjelent az első vörös borítású könyv, ami a mai formája.

michelin1

A kiadvány egyre professzionálisabb lett: kialakultak azok az alapelvek, amelyek szerint az éttermek teljesítményét mérik: az ételek minősége, az elkészítési mód tökéletessége, a konyha eredetisége és stílusa, az ár-érték arány és a látogatások gyakorisága. Ezek alapján ítélnek és mérnek a mai napig.

A Michelin kritikusai (inspectorai) ma márkomoly szakmai tapasztalatokkal tudással rendelkeznek, nem is könnyű bekerülni ebbe az elit társaságba. Évente legalább 250 éttermet látogatnak meg és véleményeznek. Mostanra óriási presztízse lett a csillagnak, az az étterem, amely megkapja, fokozott figyelemre számíthat a szakmától. Természetesen ennek mérhető gazdasági haszna is van, az ilyen éttermeknek nemigen kell reklámra költeniük.

michelin2

A Michelin-csillagot minden esetben az étterem kapja, és nem feltétlenül tartja meg, mivel évente felülbírálják az étterme listáját. Azok a séfek, akiknek munkája révén csillaghoz jut egy étterem, azonnal a szakma legmegbecsültebb képviselői lesznek.

A csillagok jelentése:

  • Egy csillag: kellemes úti kitérő, és kiváló fogásokkal büszkélkedő étterem.
  • Két csillag: olyan kiváló étterem, amely miatt érdemes hosszabb kitérőt is tenni.
  • Három csillag: egyedülálló étterem, amely külön utazást is megér.

michelin3

Ezeken felül 1997-ben létrehozták a Bib Gourmant elismerést. Ez ár-érték alapján rangsorolja az éttermeket.

Magyarországon jelenleg négy, egy Michelin-csillaggal elismert étterem működik, a Costes (2010-ben kapta meg) az Onyx (2011), a Borkonyha (2014) és Costes Downtown (2016) 

AirChef

Kapcsolódó cikkünk: Útszéli kifőzde kapott Michelin-csillagot

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.