© 2021 Foodyny.

Tündérmesébe illő történet Gulyás Anikóé, aki a vendéglátó szakközépiskola, majd az idegenforgalmi főiskola elvégzése után meg sem állt Floridáig, és megvalósította az igazi amerikai álmot. Ma már jól menő kürtőskalács-sütödét üzemeltet, és semmit sem csinálna másként.

kurtoskalacs gulyasaniko2

KURTOS INC. Sarasota – így hívják azt a kürtőskalácsos vállalkozást, amiért – nem túlzás – megőrül Florida. Az alapító tulajdonosa, Gulyás Anikó Magyarországon született, tanulmányait is itt végezte elsőként a Keszthelyi Vendéglátóipari Szakközépiskolában, majd a Kodolányi János Főiskola Idegenforgalmi és Szálloda szakán. 2003-as diplomájának megszerzését követően azonnal Floridába utazott, és Sarasotában kezdte meg nemzetközi menedzsmentgyakorlatát.

– Nagyon megszerettem, hamar a szívemhez nőtt a Mexikói öböl partján fekvő, csodálatos kisváros. Sarasota igazi kis ékszerdoboz, tele van pozitív és barátságos emberekkel, akiknek a város élénk kulturális, művészeti és gasztronómiai életet kínál – meséli Anikó.

Egy idő után azonban hiányozni kezdtek számára a hazai ízek és illatok. A nagy fordulópontot 2012 és a gyermekei születése hozta el számára. Férjével, Tiborral tudatában voltak annak, hogy gyermekeik vegyes, amerikai-magyar kultúrában nőnek majd fel, így elhatározták, hogy még tudatosabban fogják tanítani őket nyelvünkre, hagyományainkra és gasztronómiai örökségünkre.

kurtoskalacs1

– 2015-ben megismerkedtem Miskolczi Ilonával, akivel csakhamar jó barátságot kötöttünk. Sorsszerű találkozás volt ez, hiszen Ilona nem csak kiváló háziasszony, de ellenállhatatlanul finom kürtőskalácsot tud készíteni. Fiam, Bence akkor hároméves volt, és életében először kóstolhatott kürtőskalácsot – mondja Anikó.

Az alapvetően rendkívül kritikus kisfiú odáig volt a kürtőskalácsért, Anikó pedig úgy érezte, megtalálta azt, amit keresett.

– Először persze meg kellett tanulnom a kürtőskalács készítésének minden fortélyát, és bár a kívülálló szemének nagyon egyszerűnek tűnhet, az az igazság, hogy nem hiába tartják művészetnek – hangsúlyozza mosolyogva.

kurtoskalacs2

Anikó nagy precizitással és odafigyeléssel, heteken, hónapokon át gyakorolta a sütést, hogy kalácsainak minősége és íze is tökéletes legyen. A saját receptek megszületése után pedig egyenes út vezetett a cég megalapításáig.

– Azért vagyunk egyedülállóak a világon, mert helyi citrusokat felhasználva, frissen reszelt floridai naranccsal és citrommal fűszerezem az édes kürtőskalács tésztáját, így igazán különleges és ízletes lesz a végeredmény – teszi hozzá.

Természetesen, mint minden új vállalkozás, kezdetben Anikó cége is nagy odaadást igényelt, hiszen teljesen új terméket kellett bevezetnie a helyi piacra. Barátnője, Molnár Tímea segítségével olyan marketingstratégiát sikerült lefektetniük, amelynek eredményeképpen a cég indulását követően három hónappal már egyre többen kezdték el vásárolni a kürtőskalácsaikat.

– Jelenleg a mandulás és fahéjas kürtőskalácsok a helyi vásárlók kedvencei, de egyre népszerűbbek a sós változatok is.

kurtoskalacs3

Meglepően nagy sikere van a sajtos, napraforgómagos és tökmagos kürtőskalácsaiknak, az ízük a pogácsáét idézik, és nem mellesleg sör- és borkorcsolyaként is remekül funkcionálnak. Ezeknek elkészültek a mini és tölcsér alakú változatai is, amelyeket akár lazacos krémsajttal, zöldséges quinoa salátával vagy mandulás csirkesalátával is meg lehet tölteni.

Anikóék kizárólag kürtőskalácsokat készítenek, jelenleg egy ipari konyha a bázisuk, hamarosan azonban megnyitják első üzletüket is a régió egyik legújabb bevásárlóközpontjában. A termékeiket különböző európai üzletek, éttermek és teázók forgalmazzák Sarasotában, de természetesen rendre részt vesznek termelői piacokon, vásárokon is, amelyeknek nagy hagyományai vannak a környéken.

– A neves Sarasotai Termelői Piac a város szívében minden szombat reggel hatalmas közönséget vonz, helyi lakosokat és turistákat egyaránt, akik mindig nagy érdeklődéssel és izgalommal figyelik, ahogy a szemük előtt készül a kürtőskalács – meséli Anikó, majd nevetve hozzáteszi: így végre az óceán ezen oldalán is mindenki megérti, miért van ‘lyuk’ a kürtőskalácsok közepén.

kurtoskalacs4

A pozitív visszajelzések azonban nemcsak Sarasota környékéről érkeznek. Naponta kapnak levelet, Facebook üzenetet a világ minden tájáról. Folyamatosan növekvő népszerűségüknek köszönhetően már postázzák is kürtőskalácsaikat az egész Egyesült Államok területére.

– Ezzel az én édes álmom mindössze két évvel azután, hogy megmutatta magát, valósággá is vált. Nagyon sok munka, idő és fáradság árán, de semmin sem változtatnék – mondja Anikó, aki továbbra is azért dolgozik, hogy egyre többen kóstolhassák meg és élvezhessék a hungarikumok sorába tartozó magyar különlegességet. 

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: Kürtőskalács

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.