© 2023 Foodyny.

Hartai Henrik húsfeldolgozó üzemében isteni kolbász készül időről időre. Bár üzemük kisméretű, mégis szinte mindennap végzik tevékenységüket az itt dolgozók. Hétköznap kora reggelente élettel és kolbászalapanyagokkal telik meg az üzem, hogy aztán füstölt kolbászokkal lássa el, többek között, az összes fővárosi piac csemegepultját.

Harta, egy Bács-Kiskun megyei sváb nagyközség, melynek nemzetiségi étele a füstölt kolbász. Hartai Henrik két évtizeddel ezelőtt alapított húsfeldolgozó üzemében is ez a tradicionális étel készül, ráadásul a közeli szintén legendás kalocsai üzemben készülő fűszerpaprikával és fokhagymával ízesítve.

hartai6

 

– Üzemünk kisüzemi technológiával működik, így a hagyományos darálás és füstölés lehetővé teszi, hogy megőrizzük a kolbászok házias jellegét – magyarázza Hartai Henrik, majd hozzáteszi: a jó minőségű paprika szavatolja isten igazából a mással össze nem téveszthető, jellegzetes Hartai kolbász ízét és színét.

A kis üzemben négyen dolgoznak. Többnyire kora reggel, öt óra körül állnak neki a munkának, és gyakran tíz órára már a füstölőbe is kerülnek a sertésvékonybélbe töltött csemege és csípős füstölt kolbászok, valamint a műbélbe töltött, füstölt vastag kolbász és cserkészkolbász is. A munka első fázisában feldarabolják a színhúsokat, majd fűszerpaprikával és saját fűszerkeverékükkel alaposan megszórják.

hartai10

 

Ezt követően ledarálják a húst a szalonnával, majd belehalmozzák a kolbásztöltő gépbe, hogy aztán mű- illetve természetes bélbe kezdjék tölteni óvatos mozdulatokkal, ügyelve arra, hogy a bél ne szakadjon ki. A meghatározott súlyú és méretű kolbászokat felakasztva viszik a füstölőre. Az elkészült termékeket végül címkézik, majd a csomagolást követően saját gépkocsijukkal szállítják el partnereiknek.

Hartai Henrik fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy sertés színhússal és ipari szalonnával dolgoznak, és aláhúzza azt is, hogy minden, az üzem területére beérkező, a helybeli tenyésztőktől származó húst előzetesen állatorvos vizsgál meg, és a késztermék is átesik egy mikrobiológiai ellenőrzésen, mielőtt a kereskedelmi lánc polcaira kerül. "A termékek nemcsak megbízható alapanyagokból készülnek tehát, hanem allergén anyagoktól is mentesek, így füstölt kolbászaikat bátran fogyaszthatják akár a gluténérzékenyek is" - teszi hozzá a tulajdonos.

hartai7

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.