© 2018 Foodyny.

Varga Csaba nagyváradi magyar hegymászó április 1-én repülőre száll, és meg sem áll egészen Katmanduig, hogy meghódítsa a Himalája második legmagasabb csúcsát, a 8586 méteres Kancsendzöngát. Az expedíció célja egyértelmű: emléket kívánnak állítani a hegyen öt évvel ezelőtt, ereszkedés közben eltűnt legendás hegymászóknak, Erőss Zsoltnak és társának, Kiss Péternek.

sajtaj1

Csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a 34 éves magyar hegymászó a Foodynynek hangsúlyozta: fizikálisan és szellemileg is késznek érzi magát arra, hogy véghezvigye küldetését. A táplálkozás azonban a felkészülési időszakban nem került figyelmének a középpontjába.

– Ugyanazt eszem, mint máskor, én inkább több és célzottabb sportolással készülök fel a csúcstámadásra – mondja, majd hozzáteszi, bár odafigyel a kiegyensúlyozott táplálkozásra, speciális étrendet nem tart. – Ez mondjuk látszik is rajtam – teszi hozzá nevetve.

sajtaj2

A hegymászótól megtudjuk, hogy az alaptáborban szakács főz rájuk. A Himalája lábánál tehát elsősorban tibeti és nepáli ételeket fogyasztanak, de természetesen elérhetők a nemzetközi konyha fogásai is. Varga Csaba azt mondja, ő a szólóhegymászás során az akklimatizáció ideje alatt készít ételeket, elsősorban tasakos leveseket, instant ételeket fog fogyasztani.

– Az aszalványok és olajos magvak nagyon fontosak ebben az időszakban, mert kiváló energiaforrások. A legjobban az aszalt szilvát és a kajszit szeretem, de nagyon sokat tud segíteni a dió és a mandula is – magyarázza.

sajtaj3

A csúcstámadás megkezdése előtt a csokié, a mézé és az energiaszeleté a főszerep, utána pedig Csaba nem eszik semmit, amíg el nem éri a Kancsendzönga csúcsát.

Arra a felvetésünkre, hogy Klein Dávid és Suhajda Szilárd a tavalyi Everest expedíció keretében Gyulai kolbászt vittek magukkal, Varga Csaba elmondja, ő az aszalványokon túl sonkát, szalonnát és békéscsabai kolbászt visz magával, bár mosolyogva hozzáteszi: lehet, hogy el fog fogyni, mire az alaptáborba ér.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: Istenes Bence Pick szalámit vitt magával Németországba

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.