Wolf András, a Salon étterem és a New York kávéház séfje pazar környezetben dolgozik nap mint nap, emellett tavaly megnyitotta a Séf Asztalát is az egyik népszerű fővárosi bevásárlóközpontban. Az eltérő célcsoportok igényeiről, a bevásárlóközpontok vendéglátóhelyeinek állapotáról és a Bocuse d'Or esélyekről beszélgettünk.
Minőségi ételt a bevásárlóközpontokba!
– A bevásárlóközpont tulajdonosai kerestek meg bennünket azzal, hogy mit szólnánk, ha nyitnánk egy éttermet a Westendben. Elsőre teljesen környezetidegen volt számomra, és bevallom, megvan a véleményem a bevásárlóközpontos gasztronómiának nevezett akármiről, amelyre, teszem hozzá, elég nagy igény van – meséli Wolf András aki, később elkezdett azon gondolkodni, hogy a gyermekeinek az ilyen helyeken többnyire az az első mondata, hogy "Apa, éhes vagyok". – Őszintén szólva nem sok hely van, ahol vennék nekik enni. Úgyhogy azt mondtam, csináljunk valami tényleg jót.
Persze az étterem megnyitásához komoly előkészületekre volt szükség. Sarkalatos pont volt, hogy milyen ételeket szeretnének a vendégeknek kínálni: a frissesség, a minőségi alapanyagok és az ár-érték arány is kulcsszavak voltak. Ezután közvélemény-kutatást készítettek arról, hogy mely fogásokat ennének meg a magyarok szinte mindennap.
Terítéken a legnépszerűbb magyaros ételek
– Az eredmény a rántott hús és a kolbász lett, ami nem lepett meg minket. A desszertnek csupán kiegészítő funkciót szántunk. Gyerekkoromban nagyon sokszor ettem nudlit. Ennek elkészítéséhez otthon nem szívesen áll neki az ember, mert bár nem túl bonyolult, van vele macera – magyarázza a séf, majd hozzáfűzi: a fókuszcsoport is igazolta, a nudli jó választás, így felkerült az étlapra.
Wolf Andrástól megtudjuk, más bevásárlóközpontok is megkeresték, de egyéb ötleteik is vannak a terjeszkedésre, mert már kiforrott koncepcióval rendelkeznek.
– Hiszek abban, hogy akkor fog ez igazán jól működni, ha nem egy étterem lesz, hanem branddé alakul a Séf Asztala. Szerintem, ha sokan minőségi gasztronómiát keresnek a bevásárlóközpontokban, hasonlóképpen, mint a street foodban, az hosszú távon hatással lesz az egész szegmensre – teszi hozzá.
Esszenciális magyar gasztronómia
Miközben Wolf András forradalmasítja a bevásárlóközpont-gasztronómiát, napjainak nagy részét a New York palotában tölti, luxuskörnyezetben, a bevásárlóközpontokétól merőben eltérő vendégek és fogyasztói igények között. Arra a kérdésünkre, hogy milyen szempontok szerint állítják össze a kínálatot, Wolf András elmondta: a New York kávéházban populáris desszert-hangsúlyos étlap van, a Salon étteremben pedig az esszenciális magyar gasztronómia kerül a középpontba.
– Nagyon sokan használják azt a kifejezést, hogy újragondolás. Én nem hiszem, hogy mi újragondolnánk ételeket, mi inkább megpróbáljuk jobbá tenni, jobban elkészíteni – magyarázza, majd kifejti: az esszenciális magyar gasztronómiát úgy fogalmazták meg magunknak, hogy bármit megváltoztathatnak, a formát, a színt, a textúrát, de az íznek klasszikusnak kell maradnia. – Mindannyiunknak vannak gyerekkori emlékei, ezekből táplálkozunk.
Az étterem szemléletében hangsúlyos szerepet kap a hazai alapanyagok és termelők támogatása.
– Ez a séfek felelőssége, hiszen ha nekünk hetente van egy belső késztetésünk arra, hogy megújuljunk, akkor nem lesz stabilitás – mondja Wolf András. – Hagyniuk kell a termelőket fejlődni, kiforrni, hiszen már most is magas minőségű alapanyagokat állítanak elő, és az idő múlásával a teljesítményük tovább javulhat. Erre jó példa a fürj, amely évek óta az étlapunkon van, és nem is fogjuk lecserélni, csupán a köretet és a kiegészítőket változtatjuk meg. A szakács pedig a szezonális alapanyagokban élje ki a kreativitását, ne a fürj lecserélésében – vallja, de ehhez természetesen az kell, hogy a termelő folyamatosan kiváló minőségű alapanyagokat szállítson.
Wolf András a Bocuse d'or Akadémia tagjai, így Pohner Ádámék nemzetközi esélyeiről is kérdeztük. Mint ismert a Kistücsök séfhelyettese nyerte meg a hazai Bocuse d'Ort, így kvalifikálta magát a júniusi európai döntőre.
– Ádám nagyon tehetséges srác, és erős, támogató csapat áll mögötte, garantáltan mindent meg fognak tenni a sikerért. Egy versenynek úgy vág neki az ember, hogy győzni kell. Ők is ezt fogják tenni.
ESZTER
Fotók: facebook.com/chefwolfandras
Kapcsolódó cikkünk: "Élményt kínálunk a fogások mellé"