© 2022 Foodyny.

A vegetáriánus étrend már időszámításunk előtt 700 körül ismert volt. Számos ok létezhet arra, hogy az emberek miért választják ezt az életmódot: vannak, akik egészségi, mások etikai okokból nem fogyasztanak húst, megint mások a fenntarthatóságot, a környezetvédelmet vagy éppen a vallásukat közvetítik ezáltal is. A vegán életmód viszonylag új keletű, de egyre népszerűbb az egész világon. S bár látszólag a két életmód nagyban hasonlít, a valóságban számos alapvető különbség van közöttük. Ezeket gyűjtöttük össze.

vega1

A Vegetáriánus Társaság megfogalmazása szerint a vegetáriánus ember nem eszik húst, halat, kagylót és levágott állat melléktermékét. Megkülönböztetünk azonban ezen belül Lakto-ovo, lakto, ovo vegetáriánusokat és vegánokat. A Lakto-ovo vegetáriánusok minden állati húst kerülnek, de fogyasztanak tejtermékeket és tojást is. A lakto vegák ezzel szemben az állati húst és a tojást megvonják maguktól, a tejterméket viszont nem. Az ovo vegetáriánusok minden állati terméket kerülnek, tojást azonban fogyasztanak. A vegánok pedig azok, akik minden állati eredetű élelmiszert tiltólistára helyeznek.

Több mint diéta - Életforma

A veganizmus azonban nem pusztán étrend, hanem életforma és világnézet is. A Vegán Társaság például egyértelműen rögzíti, hogy a legnagyobb mértékben elítéli, elutasítja és kizárja az életéből az állatok kizsákmányolásának minden formáját. Éppen ezért a vegánok nemcsak húst, hanem tejterméket, tojásokat és más állati eredetű összetevőket sem fogyasztanak. Olyannyira szigorúan veszik ezt, hogy kiiktatják táplálkozásukból a zselatint, a mézet, a savót, a kazeint, sőt, még a D3 vitamin bizonyos formáit is.

vegan

A legelhivatottabb vegánok azonban ezt a szemléletet nemcsak a táplálkozásukban, hanem az életük minden területén képviselik, így a szépségápolás terén is. Kizárnak minden olyan kozmetikai szert, higiéniás terméket, amely állati eredetű anyagokat, így tejszármazékot tartalmaznak, és kizárólag organikus gyártmányokat használnak.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: Így készülnek a diabetikus és vegán nasik

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.