Ugyan jelenlegi klubommal, az OSC-vel az idei évben sajnos nem utaztunk a ligúr tengerpartra, de korábban nem volt olyan évem, hogy ne játszottunk volna a Pro Reccoval BL meccset. Így aztán visszatérő vendég vagyok Reccoban. Számomra Recco gasztronómiai vonatkoztatásban, a tökéletes olíva olaj, a pesto és a focaccia hazája.
Ha pedig focaccia, akkor kihagyhatatlan a klasszikus reccói focaccia (focaccia di Recco), méghozzá stracchino vagy cresceza sajttal. Papír vékonyra kinyújtott tészta, amire rengeteg sajtot teszünk és lefedjük egy újabb adag vékonyra kinyújtott tésztával, majd megsütjük. Röviden így írható le a recept, de az egyszerűsége nem tükrözi azt, hogy valójában ez az egyik legtökéletesebb olasz előétel.
Legutóbb Bresciában játszottunk, és ott a helyi közért sajtpultjánál bukkantam rá egy kis stracchino sajtra. Rögtön el is döntöttem, ebből egy focaccia lesz, méghozzá reccói, amit én annyira szeretek.
Ha jót akartok, feltétlenül próbáljátok ki ezt az egyszerű, mégis elképesztően ízletes előételt.
Recept:
200 g liszt, átszitálva
125 ml víz
5 g só
20 ml extra szűz olívaolaj
250 g stracchino vagy crescenza sajt
5 g só (Maldon)
15 ml olíva olaj
A tészta hozzávalóit, azaz a lisztet, a vizet, a sót és az olíva olajat egy tálba mérjük és jól összedolgozzuk. Legalább 10 percig gyúrjuk, hogy elasztikus állagú tésztát kapjunk.
Elfelezzük a tésztát és az egyik részét a lehető legvékonyabbra kinyújtjuk. Pizzaformára helyezzük, jó sok sajtot kanalazunk rá és a tetejére jöhet a tészta másik fele, amit szintén vékonyra nyújtunk.
Széleit lezárjuk, tetejét éles késsel bevagdossuk és meglocsoljuk olíva olajjal, majd meghintjük egy nagy csipet sóval. 230 fokra előmelegített sütőben, 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
TÓTH MARCI
Kapcsolódó cikkünk: Tóth Marci: Medvehagymás rizottó