A kávéfeldolgozás története hosszú múltra tekint vissza. 800 körül Etiópiában már alkalmaztak különböző módszereket a kávészemek összezúzására, az igazi áttörést azonban a kávé monopóliuma hozta el.
A kávé Etiópiában őshonos, ahol az érett bogyókat és a magokat kődarabok alatt őrölték, majd növényi zsírokkal összekeverve golyó alakúra formázták és kiszárították. Így, egyfajta snack-ként fogyasztották. Az 1200-as években terjedt el az arab országokban, ahol a babokat frissen pörkölték, majd apró malomkövek között ledarálták. Később a rómaiak által a búza őrlésére alkalmazott köveket használták nagyobb mennyiségű kávé darálására.
Az 1400-as években Törökországban és Perzsiában, vagyis a mai Irán területén az azonnali felhasználásra váró kávébabadagokat kis, kerek, perforált fémcsészékben pörkölték, majd henger alakú malmokban őrölték. Ezzel egyidejűleg egy négylábú állvánnyal rendelkező, kézi hajtású fűszerdarálót is alkalmaztak a kávé finomra őrléshez.
1665-ben Damaszkuszban jelent meg ennek továbbfejlesztett változata, ez már összecsukható volt, és egy csésze alakú babtartályt is tartalmazott. Ezzel párhuzamosan Londonban is megjelentek az első fejlettebb darabok, olyan malmok gyártását kezdték meg, amelyek a kávét valósággal porrá őrölték. A darálókat ebben az időben kifejezetten kereskedelmi célra használták, a kávéházak pedig csakhamar népszerű közösségi helyekké váltak.
Az Egyesült Államokban 1798-ban Thomas Bruff, Thomas Jefferson fogorvosa, szabadalmaztatta az első kávédarálót. A falra szerelhető készülék durvára és finomra is képes volt darálni a kávészemeket fémfogainak köszönhetően. Folyamatos fejlesztések zajlottak, végül Lewis A. Osborn 1860-ban, New Yorkban dobta piacra az első, előre csomagolt, őrölt kávét.
Nem sokkal később, 1898-ban, az ohiói Troy Hobart vállalat gyártotta le az első elektromos kávédarálót, hogy ismét forradalmasítsa mindazt, amit a kor emberei gondoltak a kávézás élményéről.
Kapcsolódó cikkünk: Készítsen kávéházi minőségű eszpresszót otthon!