Egyáltalán nem hétköznapi étel, aminek az elkészítése bár kihívás, a végeredmény megéri a fáradozást. Hétvégente szeretek elidőzni a konyhában, az embernek ilyenkor van ideje arra, hogy kísérletezzen az ízekkel, alapanyagokkal, és hogy egy egyszerű túrós csuszánál bonyolultabb ételt is elkészítsen. Ezúttal a báránnyal szemeztem nagyon, amely egyáltalán nem hétköznapi alapanyag nálunk a konyhában, így az elkészítésében sem vagyok túlságosan járatos. Ellenben tökéletes kihívás és a végeredmény, ha ügyes vagyok, garantáltan lenyűgözi a családot.

baranycsulok1

A bárányt próbáltam úgy elkészíteni, hogy mindenki ízlésének megfeleljen körülöttem: kissé csípős fűszerezést kapott, mellé karamellizált mangót gondoltam ki, hogy a legkisebb számára is legyen valamilyen izgalmas és szeretett íz, az alakunkat féltendő pedig burgonya helyett ezúttal jázminrizsre esett a választásom. Szóval, így született meg a mai receptünk és a képen látható étel, amelynek rendkívül kreatív módon "Illatos csilis-rozmaringos báránysült karamellizált mangóval és jázminrizzsel" nevet adtam. Ha tudnak jobbat, írják meg kommentben!

Hozzávalók:
- személyenként egy báránycsülök
- fűszerek: só, bors, pirospaprika, rozmaring, csilipehely, fokhagyma granulátum, citrom
- egy fej vöröshagyma
- két deciliter száraz fehérbor
- 5 deci alaplé
- olaj, kevés vaj
- jázminrizs
- mangó

Előző nap pácoljuk be a bárányhúst! Keverjünk össze olajjal némi pirospaprikát, rozmaringot, csilipelyhet, egy kevés citromlevet. A húst sózzuk, borsozzuk, majd alaposan dörzsöljük be a páccal. Fedjük le és tegyük a hűtőbe pihenni.

baranycsulok2

Másnap egy kevés vajat serpenyőben megolvasztunk, majd a báránycsülköket pár pillanat alatt körbepirítjuk benne, hogy szép kérget kapjanak. Ha kész, kivesszük, majd a megmaradt zsiradékon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Felöntjük borral, és az alaplével, majd hagyjuk, hogy felforrjon.

A csülköket hőálló tálba sorakoztatjuk, majd ráöntjük az ízes alaplevet. Lefedjük, és 150 fokos sütőben nagyjából három óra alatt tökéletesen puhára főzzük. Ezt követően kivesszük, áttesszük egy tepsibe, és nagyjából 15 perc alatt kissé megpirítjuk. Így kívül roppanós, belül pedig elképesztően omlós húst kapunk.

Közben a szokásos módon készítsük el a jázminrizst, a mangót pedig vágjuk ketté, irdaljuk be, és serpenyőben fejjel lefelé 3-4 perc alatt süssük át. Hagyjuk, hogy levet eresszen, kissé rákaramellizálódjon a gyümölcsre. Tálaláskor fordítsuk ki, így az apró mangókockák könnyedén leválnak majd a héjukról.

Jó étvágyat!
Eszter

Kapcsolódó cikkünk: Magyar séfé a legjobb bárány Új-Zélandon

SZTÁRHÍREINK

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.