© 2018 Foodyny.

Nemrégiben megkértük a Foodyny Facebook követőit, szavazzanak, milyen tartósítási módszert kedvelnek. Kíváncsiak voltunk, a befőzési szezon közepén ki hogyan teszi el a zöldségeket és a gyümölcsöket.

fagyasztas1

Az eredmény: toronymagasan nyert a fagyasztás a befőzéssel szemben. (Volt olyan is, aki nemtetszésének adott hangot: hiányzott a lehetőségek közül pálinkafőzés opció. Tőle ezúton kérünk elnézést, természetesen a házi pálinkájából bármikor szívesen fogadunk kóstolót.)

A fagyasztás a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a zöldségek és gyümölcsök tartósításának, hiszen nem kell mást tennünk, mint a megtisztított, megmosott, friss élelmiszert bezacskózni, felcímkézni és betenni a mélyhűtőbe. Van azonban néhány olyan zöldség és gyümölcs, ami a fagyasztás során tönkremegy, és ehetetlen lesz.

fagyasztas2

A tiltólistán a magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök szerepelnek. Az ok, hogy a kiolvasztás során elveszítik értékes beltartalmi leveiket. Miután felengednek, szottyos, gumiszerű állaguk lesz, az ízük teljesen megváltozik, főzésre és sütésre alkalmatlanná válnak.

Ilyen például a dinnye, az uborka, a cukkini, a káposzta és a friss saláták is. A paradicsom és a paprika lefagyasztható, azonban sütésre ezek sem lesznek alkalmasak, pörköltalapba viszont tökéletesek.

Kapcsolódó cikkünk: Hogyan tároljuk a mentát?

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.