Az empanada Spanyolország legnépszerűbb street foodja, amely nagyon hasonlít az olasz calzonéhoz vagy a szláv nyelvterületeken fogyasztott piroghoz.
Tulajdonképpen egy töltött batyu, amely készülhet húsos és vegetáriánus változatban is. Ráadásul, amennyiben a tésztát nem mi magunk készítjük, hanem előre begyúrt változatot veszünk a szupermarketben, tényleg pillanatok alatt, minimális macerával elkészíthető.
Az empanada tökéletes főételnek, de délutáni snackként, sőt, akár sörkorcsolyaként is kiválóan működhet. Mi ezúttal kétféle tölteléket készítettünk hozzá: egy marhahúsos és egy spenótos-ricottás változatot.
Hozzávalók:
A töltelékekhez:
TIPP: Amíg a töltelékeket készítjük, az előre vásárolt leveles tésztát hagyjuk a hűtőben, ahogy melegszik, úgy válik ugyanis egyre nehezebben kezelhetővé.
A húsos töltelékhez egy serpenyőben hevítsünk olajat, dobjuk rá a darált húst, sózzuk, borsozzuk. Pirítsuk meg nagyjából tíz perc alatt. Borítsunk rá paradicsomszószt, hintsük meg oregánóval, és hagyjuk, hogy egy kicsit összerottyanjon. Ha elkészült, húzzuk le a tűzről.
A vega töltelékhez egy serpenyőbe dobjunk bele egy nagy marék bébispenótot, és dinszteljük meg. Hagyjuk kihűlni, majd adjuk hozzá a ricottához. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymanyomón adjunk hozzá egy gerezd fokhagymát.
Ha a töltelékekkel készen vagyunk, bontsuk ki a leveles tésztát és fánkszaggatóval, vagy egy szélesebb szájú pohárral vágjunk belőle kör alakú darabokat. Mindegyikre halmozzunk egy teáskanálnyi tölteléket, majd hajtsuk rá a másik felét. A széleket nyomkodjuk le villával. Ez azért szükséges, mert egyrészt a töltelék nem fog kifolyni, másrészt szép mintázatot tudunk adni az empanadának.
Sorakoztassuk az elkészült batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe. Keverjünk el egy tojássárgáját, és mindegyik empanada tetejét kenjük meg vele. Sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt süssük készre.
Kapcsolódó cikkünk: A legjobb nyári nassolnivaló