© 2018 Foodyny.

A konyha egyik kulcsfontosságú eszköze a kés, ezért egyáltalán nem mindegy, milyen típust és milyen minőséget választunk.

A választást befolyásolja, hogy otthoni vagy professzionális használatra keressük az igazit, hiszen míg a hétköznapokban egy átlagos háztartásban maximum fél órát használjuk naponta az eszközt, addig a szakácsoknak 8-10 órát is dolgozniuk kell vele. Ha profik vagyunk, érdemes beruházni egy prémium minőségű eszközbe, de otthonra teljesen felesleges negyvenezres Wüsthofot beszerezni. A mindennapokra elég három-négy jó minőségű kést beszerezni, ezekkel már tökéletesen tud boldogulni minden hobbiszakács.

De milyenek legyenek ezek a kések? Összegyűjtöttük a választás legfőbb szempontjait.

1. Anyagválasztás

kesszett3

Ha röviden kellene megfogalmazni, csak annyit mondanánk: acél. Az ok pedig egyértelműen a tartósság, mivel még hétköznapi használat esetén sem egy-két évre vásárolunk késkészletet. A rozsdamentes és szénacél pengék könnyen karbantarthatók, strapabírók, pengéik könnyedén élezhetők. Otthoni használatra felesleges szénacél pengéjű darabokat beszerezni, tökéletesen megfelelnek a rozsdamentes acél eszközök is.

2. A méret a lényeg

Fontos szempont, hogy mihez választunk kést, mert a kenyérvágáshoz, húsdaraboláshoz és halfilézéshez is más-más méretű, súlyelosztású és pengekialakítású darab kell. Mielőtt megvesszük a kést, mindenképpen próbáljuk ki. Kézbe véve egyértelművé válik, hogy jó-e a súlyelosztása, nem túlságosan nehéz-e, a markolata kellőképpen kényelmes fogást biztosít-e számunkra.

kesszett2

Törekedjünk arra, hogy tökéletes fogást biztosító, ergonomikus kialakítású kést válasszunk, mivel ez sokkal biztonságosabban használható. A séfkés 20-23 centis, lehetőség szerint csúszásmentes nyelű legyen, ezzel könnyebben lehet dolgozni, mint a 25-26 vagy a 30 centis darabokkal

3. Az alapdarabok

kesszett1

Ahogy arra már felhívtuk a figyelmet, otthoni használatra három-négy jó minőségű kés tökéletesen elegendő. A zöldségek aprításához mindenképpen szükség van egy kisméretű zöldségfaragó késre, ezen túl kell egy séfkés és egy kenyérszeletelő is.

Kapcsolódó cikkünk: Fürjtojással a férfiasságért

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.