© 2018 Foodyny.

Vannak bizonyos gyümölcsök, amelyekből pillanatok alatt tökéletes sűrűségű lekvár főzhető, másokból azonban hosszú órák alatt válik csak tökéletes dzsem. Hogy ennek mi az oka? A pektin, ami egy egyszerű, húsos gyümölcsökből előállítható zselésítő anyag.

lekvar

A lekvár főzésekor a cukorral kölcsönhatásba lépő pektin sűrűsödni kezd, majd kocsonyás anyaggá válik. Bizonyos gyümölcsöknek magasabb, másoknak alacsonyabb a pektintartalma, ettől függ, hogy mennyi idő alatt készül el a lekvár. Az alacsonyabb pektintartalmú gyümölcsök esetében sem kell azonban órákig a tűzhely mellett állnunk akkor, ha porállagú, természetes pektint vásárolunk.

Az anyagot többnyire almából nyerik, és érdekessége, hogy bár szintén gyümölcsből származik, íze annyira semleges, hogy egyáltalán nem befolyásolja az elkészült lekvár aromáját. A funkciója tehát az állagstabilizálás, vagyis a tökéletes dzsemhatás biztosítása.

Pektin hozzáadására számos gyümölcsdzsem esetében szükség lehet, ilyen a füge, a szamóca vagy a narancs, de a cseresznye és a meggylekvár főzését is jelentősen felgyorsítja.

Kapcsolódó cikkünk: Csajpraktika: Így készítsen tartósítószer-mentes eperlekvárt!

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.