A késő őszi időszak abszolút slágergyümölcse a körte, amelynek számos változata kapható. A keményebb darabok hosszú ideig elállnak, az igazán éretteket azonban érdemes nagyon hamar felhasználni.
Elfogyaszthatjuk nyersen is, de nagyobb mennyiség esetén érdemes szörpöt főzni belőle. Intenzív fűszerezéssel igazán különleges lesz a végeredmény.
Hozzávalók:
- 1 kiló érett körte
- fél kiló cukor
- egy kevés frissen reszelt gyömbér
- fahéj
Az érett körtét megházzuk, feldaraboljuk, és aprítóba tesszük, vagy botmixerrel pürésítjük. Feltesszük a tűzre alacsony lángon főni, hozzáadjuk a cukorszirupot, reszelünk bele ízlésünk szerinti mennyiségű friss gyömbért, és adunk hozzá még egy kevés fahéjat is. Nagyjából tíz percig főzzük, majd sterilizált üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk. Az üvegeket fejjel lefelé fordítjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Kapcsolódó cikkünk: A nap receptje: Édesburgonyás körtekrémleves