2017 novemberében jelent meg Bezzegh Éva 12 hónap címet viselő első receptkönyve, az Artbeet kiadó gondozásában, ami a következő évben elnyerte a világ legnagyobb zsűrizett dizájnversenye, az A’ Design Awards ezüst minősítését ‘grafika és vizuális kommunikáció’ kategóriában, valamint a 2018-as Magyar Fomratervezési Díj egyik kiemelt pályamunkájaként kiállításra került. A megkapó képi világú, nagy formátumú, 360 oldalas kötet a világ számos konyhájának ízét felvonultató, szezonális saláták témáját járja körbe. A kiadvány egy teljes éven át követi nyomon a táj és a hangulatok változásait úgy a tányéron, mint a természetben és a mindennapjainkban. Egyedi, letisztult látványvilága Laki Eszter munkáját dicséri, az oldalakat Török-Bognár Renáta bámulatos ételfotói, évszakokon átívelő táj- és életképei illusztrálják. A kötet hiánypótló a témában: amellett, hogy egyedülálló, tematikus receptgyűjtemény, csodálatos, művészi kivitelezésű könyvélményt is ígér. A könyvet és az abban szereplő további 96 eredeti receptet, keressétek a webáruházunkban!
Összesen 28 alkalommal, hetente kétszer hozunk Évától egy-egy olyan receptet, amit a könyvben nem találhatnak meg.
Hozzávalók 2 személyre:
20 db lichi
1 kisebb fej cékla
1 közepes répa
1 kk frissen reszelt gyömbér
2 ek szezámolaj
kevés frissen facsart lime-lé
csipet só
szárított chilipehely
csipet őrölt fahéj
2 szelet szárított sonka
fekete szezámmag
Elkészítés:
A sonkaszeletek mindkét oldalát kevés olajon közepes lángon megsütöm, és egy papírtőrlőn hagyom, kihűlni. A megmosott céklát héjastól vékony szeletekre gyalulom, tányéronként két sorban elrendezem. A lichit meghámozom, kimagozom, felcsíkozom, a levét leöntöm róla (nem ki, hanem mondjuk csinálok belőle egy rózsavizrs limonádét), és egy keverőtálba teszem. A meghámozott répából egy zöldséghámozóval szalagokat vágok, a tálba teszem. A salátára gyömbért reszelek, morzsolok a chilipehelyből, facsarok rá lime-ot, és meghintem egy csipet sóval valamint örolt fahéjjal. A satátát összeforgatom, a céklaszeletekre halmozom, beleállítom a nagyobb darabokra tördelt sonkachipset, végül megszórom fekete szezámmal. Előételnek ajánlom.
Éva