A Foodyny és az Édes Kettes 9 részes karácsonyi sorozata Liptai Claudiával és Pataki "DonGelato" Ádámmal. A sok személyes történeten keresztül, kicsit jobban megismerhetjük őket, mint házaspár, a sütemények készítése közben pedig számtalan trükköt és praktikát is tanulhatnak a nézők. Tudsz bejglit sütni? És hókiflit? Gyümölcskenyeret, almáspitét, gesztenyetortát, mini fánkot, pogácsát, zserbót? A csokoládéhab megy? Tőlünk mindezt megtanulhatod, és még jól is szórakozhatsz közben. Tarts velünk!
Fánk:
100 g víz
100 g vaj
100 g liszt
3 db tojás
A vizet a vajjal felforraljuk. A lisztet belekeverjük, jól lereszteljük úgy, hogy a massza elváljon az edény falától.
Átesszük egy robotgép üstjébe, és egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Simacsöves habzsákba töltjük, és enyhén zsírozott-olajozott sütőlemezre nyomjuk. 200 fokon betesszük a sütőbe és 180 fokra visszavesszük a sütőt. Amikor a fánkocskák szépen feljöttek, és aranybarnára sültek, kivesszük a sütőből.
Tojáskrém:
4 db tojás
1 ek olívaolaj
citrom
1 ek tejföl
mustár
só, bors
A tojásokat keményre megfőzzük. A megfőtt fehérjét külön tálba tesszük a sárgájától. A sárgáját egy villával szétnyomkodjuk. Sóval, borssal, citrommal, mustárral bátran ízesítjük. Folymatos keverés mellett hozzácsurgatjuk az olívaolajat, és végül a tejfölt. A fehérjét apróra felkockázzuk és belekeverjük a sárgájás krémbe.
Avokádókrém:
2 avokádó
3 gerezd fokhagyma
1 chili paprika
200 g sajtkrém
só, bors
Az avokádót kettévágjuk, eltávolítjuk a magját, kivájjuk a húsát. Aprítógéppel összeaprítjuk. A sajtkrémet konyhai habverővel kihabosítjuk, belekeverjük az avokádót, a kinyomott fokhagymát, a kimagozott, és apróra vágott chilit. Sóval és borssal ízesítjük.
Sajtkrém:
200 g natúr sajtkrém
100 g tejszín
kapor
oregano
bazsalikom
fokhagyma
só,bors
A sajtkrémet a tejszínnel kihabosítjuk, belekeverjük a fűszereket. Sóval és borssal ízesítjük.
Összeállítás:
A kihűlt fánkocskák "kalapját" levágjuk. Simacsöves habzsákba töltjük a krémeket. Megtöltjük a fánkocskákat, és a tetejét ráhelyezzük.
Kapcsolódó cikkünk: ÉdesKettes: A Beigli