Vajda Pierre a FOODYNY szakértőjeként rendre megosztja velünk zseniális receptjeit. Most egy olyan pulykát süt, amilyet az amerikai filmekben láthatunk.
A pulykátnak megtölthetjük a hasát is, de mellé is mehetnek a tepsibe a hozzávalók. A bőre alá szalonnát teszünk, besózzuk, és egy egész éjjel a hűtőben állni hagyjuk. Sütés előtt egy kevés zsályát még teszünk a bőre alá. Egy egész narancsot félbe vágva a hasa részébe töltünk kakukkfűvel, ezt a tálalásnál is fel tudjuk majd használni.
Édesköményt, sárgarépát és fokhagymát felvágva mellé dobunk, ebből kapjuk a végén a mártásnak valót. Borsozzuk, majd füstölt sonkás alaplével, fehérborral és szőlőmagolajjal (esetleg olivaolajjal) megöntözzük.
Alufóliába csomagoljuk és a 250 fokos sütőben kb. 3 órát át bent tartjuk. Levesszük a fóliát, és a saját levével meglocsoljuk. Közben 140 fokra állítjuk a sütőt, és nagyjából két órára visszatesszük a pulykát.
Ha megsült, kivesszük a tepsiből, a levét leszűrjük egy lábosba, besűrítjük, majd ezzel tálaljuk.
Hozzávalók:
4,5-6 kg bébipulyka
Só, bors
1 narancs
fokhagyma
friss zsálya
friss édeskömény
friss sárgarépa
alufólia a sütéshez