© 2018 Foodyny.

A XXI. század tartósító eljárása a vákuumcsomagolás, amely már nemcsak nagyipari keretek között népszerű, hanem kompakt eszközök segítségével egyre többek otthonába is beférkőzött.

vakuum1

A vákuumos tartósítás lényege hogy egy speciális eszköz segítségével a zacskóból kiszorítjuk a levegőt, így az étel nem oxidálódik, ezáltal a rajta található baktériumok nem tudnak szaporodásnak indulni. Az ilyen módon tartósított élelmiszerek hosszú ideig tárolhatók, ráadásul az ízük és az állaguk is olyan tökéletes marad újrahasznosításkor, mintha frissen készítettük volna.

A vákuumozó gépek már nagyjából húszezer forintért megvásárolhatók, és gyakorlatilag bármilyen alapanyag tartósítását lehetővé teszik. Még arra is alkalmasak, hogy a nagy mennyiségű, leszűrt hús- vagy zöldségleves alaplét meghatározott adagonként elcsomagoljuk, hogy aztán hetekkel később krémlevesekhez, tésztákhoz, rizottókhoz felhasználjuk.

Egyes mérések szerint az alapesetben maximum 8-10 hónapig fagyasztóban tárolt zöldségek vákuumcsomagolásban akár két évig is felhasználhatók, de sima hűtőben tárolva a 2-3 nap alatt megromló gyümölcsök akár egy héttel később is fogyaszthatók maradnak.

Kapcsolódó cikkünk: Tartósítás: ezek ne kerüljenek a mélyhűtőbe!

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.