© 2018 Foodyny.

Az éttermekbe betérve gyakran kapunk a szívünkhöz egy-egy fogás árát látva, nem értjük, hogy mi kerül kétezerbe egy gulyáson. Utánajártunk az éttermek árképzésének.

Egy fővárosi vendéglő neve elhallgatását kérő üzletvezetője a Foodyny kérdésére elmondta: az árképzés az éttermek esetében üzleti titok, így pontos százalékokat nem mondhat, alapvetően azonban mindenki azonos elvek mentén alakítja az árait.

etterem1

– Fontos, hogy figyelembe vegyük a beszerzési árakat, de a konkurencia árait sem hanyagolhatjuk el. Ráadásul bele kell kalkulálnunk a kollégák munkabérét, a rezsiköltségeket, sőt, még a marketingkiadásainkat is – magyarázza az üzletvezető, majd tollat, papírt vesz elő, és jegyzetelni kezd.

– Az árképzés esetén tehát a nyersanyagköltségekből indulunk ki, erre jönnek a munkabérrel kapcsolatos kiadások. Aztán ott vannak az energiaköltségek, az eszközök amortizációja, a tisztítószerek beszerzési árai, a szállítási költségek. Mivel saját tulajdonú a hely, ezért nekünk nem kell bérleti díjat fizetnünk, másoknak azonban még ezt is bele kell kalkulálniuk.


etterem2

A sor azonban még nem ér véget. Hiszen vannak szállítási költségek, adók, áfák, munkabérhez kapcsolódó járulékok, vámok, illetékek és persze a haszon is. Mire azonban ide eljutunk, már a nyersanyag értékének sokszorosánál járunk. Így már nem csoda, ha a bécsi szeletért némi burgonyapürével 3800-at fizetünk.

 

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.