Életelixír, a halhatatlanság itala – sokan így emlegetik a kombuchát, mely néhány évvel ezelőtt szabályosan berobbant a köztudatba. Bár a láz hamar csillapodott, úgy tűnik, a különös ital most ismét a figyelem középpontjába került.
A kombucha olyan élőflórás ital, amelyet már több mint kétezer évvel ezelőtt is készítettek Kínában, Mongóliában és Oroszországban. Az ital baktériumokat és élesztőket tartalmaz, amelyeket zöld vagy fekete tea és cukor keverékéhez adnak hozzá, hogy aztán tíz napig érleljék. Úgy tudni, elsőként a kínai Csin dinasztia tagjai fogyasztották, a hosszú élet titkát vélték felfedezni benne.
A kombucha rendszeres fogyasztásának számos jótékony hatása van a szervezetünkre, enzimeket, mivel probiotikumokat, B-vitamint, aminosavakat és ásványi sókat is tartalmaz. A távol-keleti népi orvoslás szerint erősíti az immunrendszert és segíti az ízületek optimális működését. Az italban jelen lévő antioxidánsoknak köszönhetően méregtelenítő hatása is van, emellett javítja az emésztést, elősegítheti a fogyást, sőt, bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát is csökkenti.
Ideális napi elfogyasztható mennyisége körülbelül egy deciliter, várandósság és szoptatás ideje alatt a fogyasztása nem javasolt.
Kapcsolódó cikkünk: Öt ok, amiért érdemes fermentált élelmiszert fogyasztanunk