Mindannyiunk közös célja, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat, a nagyvállalatoktól pedig egyre inkább elvárják, hogy közvetítsék a fenntarthatóság üzenetét. Nincs ez másként a szállodák esetében sem, nem véletlen, hogy gombamód szaporodnak az úgynevezett zöld hotelek. Ezek a szálláshelyek, bár a piaci átlagnál magasabb árat kérnek a szolgáltatásaikért, nemes célért küzdenek a vendégeikkel közösen.
Összegyűjtöttük azokat a tényezőket, amelyek bármelyik szálloda konyháját zöldebbé tehetik.
– Környezetbarát tisztítószereket használnak.
– Saját konyhakertet létesítenek, ahol az ételekhez szükséges friss zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények egy részét meg tudják termelni.
– A konyhán a helyi lakosokat alkalmazzák, így csökkentik a lokális munkanélküliséget.
– Eco Pure rendszert használnak például egy tengerparti szálloda esetében. A megoldásnak köszönhetően a tengervízből állíthatnak elő ivóvizet.
– Konyhai eszközeik energiaigényét megújuló erőforrásból, például napenergiából nyerik.
– Szezonális és lokálisan termő alapanyagokat használnak a menüjük összeállításánál, így a terményeknek nem kell hosszú utat megtenniük, hogy megérkezzenek felhasználásuk helyszínére.
A szálloda többi része is hozzájárulhat a fenntartható működéshez, ha például víztakarékos zuhanyfejek kerülnek a fürdőszobákba, vagy ha ledes izzók üzemelnek a szálláshely teljes területén. Szintén jó kezdeményezés lehet, ha a bárból mellőzik a műanyag palackos italokat, és helyettük az újrahasznosítható üvegpalackos kiszerelésben értékesítik az üdítőket.
Kapcsolódó cikkünk: Divat lett fenntartható éttermet nyitni