A Cozymealnek dolgozó részmunkaidős séfek akár havi 7800 dollárt, azaz több mint kétmillió forintot is megkereshetnek. A szakácsok Airbnb-je az elmúlt években elképesztően dinamikusan növekedett: a kezdeti két város helyett ma már huszonhatban működik és 2019-ben további ötven új helyen kívánja megvetni a lábát.
A séfek alkalmazása egy platformon keresztül lehetséges, az ügyfelek itt tudják, úgymond, bérbe venni a szakácsokat munkahelyi csapatépítőkre, privát főzésekre, workshopokra vagy nagyobb rendezvényekre. A Cozymeal egyesével ellenőrzi a projektben részt vevő összes szakács tudását, így a megrendelők biztosak lehetnek abban, hogy a legkiválóbb szolgáltatásokat és a legfinomabb ételeket kapják a pénzükért.
A Cozymeal alapítója és vezérigazgatója, Sam Nasserian a Fast Companynek azt nyilatkozta, hogy a séf-Airbnb ötlete több okra vezethető vissza. Egyrészt úgy véli, hogy az éttermekben való étkezés már túl hangos, azzal pedig, hogy nem halljuk a vacsorapartnerünket, veszítünk az étkezési élményből. Másrészt sok szakács barátja is van, akik szenvedtek a munkájukkal járó életviteltől: a hosszú munkanapok, a gyakran agresszív munkahelyi légkör, a munka és a magánélet egyensúlyának elvesztése, valamint az alacsony munkabér mind megkeserítette a mindennapjaikat.
A Cozymeal célja ezért az, hogy a tehetséges séfeket alternatív jövedelemforráshoz juttassa, ráadásul a segítségével a séfnek nem kétszáz adag ételt kell főznie egyetlen este alatt, hanem mondjuk tíz ember számára kell magas minőségű ételt prezentálnia. A szakácsoknak így lehetőségük nyílik kísérletezésre, a legjobb alapanyagok használatára és a maximális koncentráció melletti főzésre.
A magazinnak adott interjúban Nasserian elmondta: egy átlagos amerikai főszakács heti öt nap munka mellett 5646 dollárt keres. A Cozymeal segítségével viszont részmunkaidőben, heti három-négy nap munkával 7864 dollár ütheti a markát, ráadásul megválogathatja, hogy mely munkákat fogadja el.
Kapcsolódó cikkünk: 550 forintból kell három fogásos menüt főznie a szakácsoknak