© 2018 Foodyny.

Nagy bátorságra vall, ha Szeged városában, a halászlé fővárosában, valaki nem a passzírozott, mindent bele, csak friss ne legyen, buta, olcsópaprikás, szétfőtt, fagyasztott halból készült bűntény helyett éteri szépségű, tiszta hallevet készít.
Jó, hogy meg nem feszítik érte. Pedig, ha tudnák, hogy egy kifinomult ízlésű fiatalember a szegedi Tiszavirág szállodában mély ízű, friss halakból nyert esszenciális tisztaságú, minőségi paprikával lobogtatott levet készít, biztos azonnal karóba húznák, hogy senki meg ne tudhassa, milyennek kell lennie az igazi, magyar halászlének. Mert igen, ez a magyar, és nem a gagyi tömegárú, a bugylibicskás kamu halpép, amit halászlének mernek nevezni.
És ez a vakmerő fiatalember a halakból nyert levet citrusokkal bélelt sűrű szűrőn forrón átszűrve tálalja, ami ez által minden vízi étek lényegét ragadja meg, a diszkrét savkíséret felajzza a felpaprikázott levet, virgoncan vibrál. Ahogy a múlt század hetvenes éveiben Marseilles polgármesterének hosszú küzdelmek után sikerült a többséggel elfogadtatni a város emblematikus ételének, a bouillabaisse készítésének alapvető szabályait, amit azóta is betartanak a vendéglősök, akképpen valami hasonlóra volna szükség Szegeden is.

Tisztavirág 1

Könnyed köztes fogással csengetem le a halászlé okozta örömet. Sült kápia, és pankó morzsába forgatott laskagomba, sárgaborsó pürével, paradicsomvízzel. Simogató, nyugtató vegetáriánus kompozíció, ami nem csak arra bizonyíték, hogy egyáltalán nem szükséges mindenáron a húspótlásra korlátozni a vegetáriánus ételeket, ahogy ezt számos étteremben teszik, mintha minden íz a húsfélékhez vezetne, hanem arra is, hogy a növényi eredetű ételek értő kezekben önmagukért is értékesek, szó szerint lubickolnak a tányérban.

Tisztavirág 2

A Szent Jakab kagyló, sárgadinnye, füstöltkaviár összeállítás helytállna bármilyen kifinomult perui – japán fúzióként. Minden állag és sav a helyén, mélység és magasság egyszerre van jelen a tányéron, játékosan intelligens fogás.

Tisztavirág 4

Azért hús nélkül se maradjunk, jöjjön a borjú szűz fekete fokhagymával, mogyoróval, és tojással. Ami azonnal feltűnik, az a hús kiegyenlített rózsaszín bája, a kés nyomán megadó omlóssága, szaftossága. Ahogy egy zsenge borjútól az elvárható. Minden további elem azt szolgálja, hogy egy pillanatig se unatkozzunk, egyrészt a mély ízű pecsenyelé, találkozása az „okos tojással”, nem magamra gondoltam, hanem arra a csodálatos tojássárgájára, ami krémességet kölcsönöz a fogásnak. Másrészről a mogyoró, és a finoman kesernyés sült padron paprika, a fekete fokhagymával további szájpadlási izgalmakkal szolgálnak. Izgalmas utazás a tányéron belül, mindig újabb részletekkel, ahogy éppen egymásba olvasztjuk az elemeket.

Tisztavirág 3

Mindehhez párosul a kifogástalan szerviz, amelynek arca van, lelke van, hogy úgy mondjam. Aki belép a Tiszavirág szállodába, azt érzi, hogy innentől kezdve semmire nincs gondja, lesik a kívánságait, kitalálják a gondolatait, és mindezt szinte észrevétlenül, diszkréten, vidáman teszik, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga.

Nem szeretnék itt semmiféle további tanulsággal szolgálni, hogy így a vidék, meg úgy a vidék, meg ehhez hasonlók. Ahol van szakértelem, alázat, kitartás, igény, tehetség, elszántság, ott ez bármikor létrejöhet. Ez most a csillagok állása szerint történetesen a szegedi Tiszavirág szállodában van együtt. Oda kell menni, ki kell próbálni. A séf neve Kurucz Attila, érdemes megjegyezni.

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.