Az elektromos főzőlapok megjelenése az 1900-as évek elejére tehető. Első fénykorát a szocializmus idején élte, amikor szinte minden háztartásban megtalálható volt egy-egy rezsó, ma pedig, a gáztűzhelyek mellett, az indukciós főzőlapok nyernek egyre nagyobb teret.
Fotó: Historic Cooking School
Annak ellenére, hogy az elektromos motort csupán 1837-ben találták fel, az évszázad végére már be is került az ipari konyhákba. 1859-ben szabadalmaztatták ugyanis az első elektromos főzőberendezést, az 1890-es években pedig már több elektromos kemence is elérhetővé vált a piacon. Ebben az időszakban azonban az elektromosság még nem terjedt el olyan mértékben, hogy ezek a konyhai eszközök életképesek lettek volna, és nagyobb hasznot hozhattak volna a gyártóknak. Jól illusztrálja ezt, hogy 1906-ban is mindössze ötven elektromos tűzhely készült, de egyik sem tudott átütő sikert elérni.
Az első szabadon álló főzőlapok 1906-1908 között bukkantak fel, míg az első elektromos sütőt 1909-ben Lloyd Coperman találta fel Detroitban. A kezdetleges rezsók szép lassan beszivárogtak az emberek életébe. Az 1920-as években az elektromos főzőlapokon már ki- és bekapcsoló gombok is voltak, hamarosan pedig egy órajelzőt is hozzárendeltek, így az eszköz automatikusan kikapcsolt az előre beállított idő eltelte után.
Fotó: Historic Cooking School
Mivel az áram használata továbbra is viszonylag lassú ütemben terjedt, az elektromos eszközök csak az 1930-as évektől kezdve váltak érdekessé és izgalmassá, de igazán Kelet-Európában a szocializmus idején lettek elképesztően népszerű termékek. Túlzás nélkül állítható, hogy nem volt olyan háztartás Magyarországon, ahol ne lett volna egy rezsó, melyen hétvégenként akár a telken is rotyoghatott a paprikás krumpli.
A mai főzőlapok természetesen sokkal modernebbek és intelligensebbek, digitális kijelzőiken érintéssel állítható be a főzési hőmérséklet, a főzési idő pedig szinte már minden esetben előre programozható.
ESZTER
Kapcsolódó cikkünk: Okoskonyha: A kukta tündöklése és bukása