© 2020 Foodyny.

Ezen a héten Gyöngyöstarjánba, a Benedek pincészetbe látogattunk el, ahol 12 hektáron teremnek a Kárpát-medence és a világ legjobb szőlőfajtái, hogy aztán jobbnál jobb borok születhessenek belőlük.

"Epreskert" Sauvignon Blanc 2017

– Jelenleg másfél hektáron termelünk Sauvignon Blanc-t a birtokon, három klón van az ültetvényben, kettő Franciaországból, egy pedig az új világból érkezett. Ez azért fontos, mert a Sauvignon Blanc-nál mindig egyértelműsíteni kell a fajtajelleget – magyarázza Benedek Péter.

benedek sauvignonblanc

A borokat hozamkorlátozással készítik, körülbelül másfél kiló szőlő terem a tőkéken, amit hajtásválogatással, metszéssel, esetleg fürtválogatással érnek el még a termelés korai szakaszában.

– A Sauvignon Blanc tartályban ért meg, a fele fajtaspecifikus élesztővel, a másik fele pedig spontán erjedéssel – mutat rá.
Ennek oka, hogy így tudják kidomborítani a fajtajelleget, miközben a termőhely értékeit is meg tudják jeleníteni a bor ízvilágában. Nagyon elegáns, jó savgerincű, gyümölcsös, fajtajelleget jól közvetítő borról van szó, melynek fogyasztását kifejezetten salátákhoz, csirkehúshoz és halételekhez ajánlaná a borász.

Pinot Noir 2016

benedek pinonoir

– A szívünk csücske a Pinot – mondja Benedek Péter, majd hozzáteszi, ebben az esetben is egy könnyedebb, elegánsabb, fajtajelleges borról beszélünk. A szakértő szerint Magyarországon ez rétegbornak számít, annak ellenére, hogy egyre többen kedvelik. A bisztró bor kategóriába tartozó Pinot Noir 2016 önmagában is jól fogyasztható, de különösen illik bárányételekhez és kacsamell mellé.

A cikk megjelenését az Ab Ovo borkereskedés támogatta.

Kapcsolódó cikkünk: A hét borai: A felnőttek málnaszörpje és a testes elegancia

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.