A Pannonhalmi Borvidék hazánk egyik méltatlanul keveset emlegetett régiója, ahol a helyi adottságok igazán friss, gyümölcsös borok előállítását teszik lehetővé. A Babarczi Pincészet családi, ugyanakkor nagyvállalkozásban készíti termékeiket, amelyekkel az egyik ismert élelmiszer-nagykereskedés mellett számos fővárosi étteremben, vinotékában is találkozhatunk.
A pincészet egyik vezető bora a Sauvignon Blanc, melyet a borászat 2013-ban készített először.
– Ez egy kiemelkedően jó évjárat volt, a szőlő is nagyon szép arcát mutatta nekünk, és bebizonyította, hogy érdemes foglalkozni vele – mondja a borász, Babarczi Zsuzsa.
Zsuzsa szerint jelenleg az új-zélandi és a francia stílus között találhatók, tehát annak ellenére, hogy kevésbé harsányak, mint az új-zélandi Sauvignon Blanc-ok, nagyon szépen hozzák a fajtajegyeket. Italuk bodzás, virágos ízvilágú, így gasztronómiai szempontból halakhoz és fehér húsokhoz, de spárgához is kiválóan illik.
A másik húzóboruk az Irsai Olivér, amit 2010-ben telepítettek. Babarczi Zsuzsa szerint olyan szempontból nagyon szerencsés volt az időzítés, hogy abban az időszakban kezdődött a fajta felfutása, ami azóta is tart. Friss, gyümölcsös, gyönyörű savszerkezetű bor, illatában kevésbé parfümös, visszafogottan elegáns. A citrusos és virágos jegyek jelennek meg benne, így aperitifként vagy önmagában fogyasztva ideális.
Kapcsolódó cikkünk: A hét bora: Nemek harca a Tokaj-Hegyalján