© 2020 Foodyny.

A héten Luka Enikő pincészetébe látogattunk el a festői szépségű Fertőrákosra, ahol a legendás soproni borvidék vonulatai és egyedülálló adottságai teszik lehetővé a kiváló borok előállítását. És persze az a nagyfokú szakértelem is, amivel a borászat a tevékenységét végzi. A tulajdonos szerint boraik egyfajta palackba zárt könyvek, amelyek mesélnek a régióról, az emberekről és a család sorsáról is. Ezúttal azonban a sikereikről ejtenek szót.

luka kekfrankos2

A soproni borvidéket mindenki a Kékfrankossal azonosítja, a Luka pincészet bora pedig kategóriájának kiválósága.

– Az a büszkeség ért minket, hogy a közelmúltban vehettünk át két oklevelet is, ugyanis mindkét kékfrankosunk bekerült a legeredményesebb borok közé a Nemzeti Borkiválóság Programban – mondja Luka Enikő, majd hozzáteszi: a 2015-ös évjárattal nemzetközi szinten is képviselhették hazánkat, miután megnyerték a Külügyminisztérium bora válogatást.

luka kekfrankos

A borászat másik kiválósága a Zweigelt, amely a '90-es évek közepe óta szimbolizálja a családi vállalkozást. Mindkét bor tökéletesen illik a gasztronómiai kínálathoz is, de baráti beszélgetések központi szereplőjévé is előléphetnek.

– A Kékfrankos inkább magyaros ízvilágú ételekhez, a Zweiglet pedig a gyümölcsös ízei miatt inkább kacsamell és saláták mellé javasolható – magyarázza a tulajdonos, aki szerint boraik alapvetően nem igényelnek társaságot, mert önmagukban is kiválóan fogyaszthatók.

A cikk megjelenését az Ab Ovo borkereskedés támogatta.

Kapcsolódó cikkünk: A hét bora: Nemek harca a Tokaj-Hegyalján

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.