© 2018 Foodyny.

A Tokaj-hegyalja lankás dombjain tökéletes hárslevelűk teremnek. A Zsirai pincészet 2015-ös birtokbora több területen termett hárslevelű házasításával született meg, hogy aztán fahordóban, hét hónapon keresztül, spontán érjen.

tokaji harslevelu 2015

– Kis, 220 literes zempléni tölgy fahordókat használunk, maga a házasítás pedig mindig a borok elkészültét követően történt meg. Mielőtt azonban palackoztuk, egy hónapig tartályokban még együtt is érhettek – magyarázza Zsirai Kata borász, akitől megtudjuk, hogy 2015 a mostanihoz hasonló nagyon meleg, aszályos év volt. A 11,5 százalékos alkoholtartalmú borban a korai szüret miatt sikerült a savakat is megtartaniuk egy kevés maradékcukor mellett. Míg az előbbi 7, addig utóbbi 4 gramm/liter.

A Zsirai Hárslevelű egyaránt kiváló baráti beszélgetésekhez, beltartalma és a fahordós érlelése miatt olyan fűszerek és aromák is találhatók benne, amelyek miatt tökéletesen párosítható halakhoz, salátákhoz és csirkehúshoz is.

A cikk megjelenését az Ab Ovo borkereskedés támogatta.

Kapcsolódó cikkünk: A hét bora: Nemek harca a Tokaj-Hegyalján

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.