Az élelmiszer-vásárlás során gyakran tanulmányozzuk az adott termék összetevőit és tápanyagtartalmát. Az energiatartalom azonban két rubrikában van feltüntetve: az egyik jelölés a kJ, vagyis a kilojoule, a másik a kcal, vagyis a kalória. Hogy mi a kettő közötti különbség, azt csak kevesen tudják.
Amennyiben visszagondolunk középiskolás fizikatanulmányainkra, akkor emlékezhetünk még arra, hogy a munka elvégzéséhez szükséges energia mértékegysége a joule. A gyakorlatban ahhoz, hogy egy egykilós tárgyat tíz centiméterre emeljünk fel, 1 joule energiára van szükség. A kalória ezzel szemben az az energiamennyiség, amennyi 1 grammnyi víz hőmérsékletének 1 Celsius fokkal történő emeléséhez szükséges. A kalória és a joule közötti váltószám 4,184, vagyis egy kalóriányi energia arra elegendő, hogy egy egykilós tárgyat 41,84 centiméterre emeljünk fel.
És hogy miért kell mindkettőt feltüntetni a csomagoláson? Annak ellenére, hogy az élelmiszerek energiatartalmának számítása joule-on alapul, a köztudatban mégis a kalóriaszámítás terjedt el, vált népszerűvé és a szigorú diétát folytatók is ennek alapján állítják össze étrendjüket. Az élelmiszergyártók tehát nekik kedveznek, amikor az adott élelmiszer joule-tartalma mellett a kalóriatartalmát is feltüntetik.
GasztroEszti
Kapcsolódó cikkünk: Brutális mennyiségű üres kalóriát tartalmaznak a mozik pattogatott kukoricái