© 2020 Foodyny.
 

A Magyar Cukrász Ipartestület minden évben meghirdeti a Magyarország tortája versenyt, melynek kiírása értelmében természetes alapanyagok felhasználását, változatos textúrák alkalmazását kérik a versenyzőktől, egyben elvárva, hogy a tradíció tisztelete, Magyarországhoz való kötődése is jelenjen meg. Erre a versenyre készült el ez a torta.

Mathias Rex torta szelet

Nevében tiszteleg egy olyan kor előtt, ahol az édességeket igen kedvelték, sőt művészi fokon alkották meg cukrászelődeink. A torta ötletgazdája, névadója Vojtek Éva, társa két cukrász, akik az ötletből egy reneszánsz csemegét formáltak. Dulcz Gábor és Sitkei Balázs cukrászok együttes munkájának eredménye a változatos ízeket és textúrákat felmutató sütemény.

A torta összeállításánál az alkotók figyeltek arra, hogy csak olyan alapanyagokkal dolgozzanak és olyan textúrák jelenjenek meg a süteményben, amely abban a korban már létezhetett. Így került az egyik piskótába aszalt gyümölcs, a másikba vörös bor, és összekötőként liktáriumot használtak. A torta rejteget még egy lágy grillázsréteget is magában. A torta zárását windhabbal (felvert tojásfehérje cukorral) oldották meg, és hogy színe legyen, egy kis lekvárt tettek bele, majd „megpörkölték”.

A torta ugyan nem nyert a versenyen, de a Mátyás király emlékév rendezvényei remek alkalmat adnak arra, hogy a Mathias Rex ne egy álruhás királyfi legyen, mint névadója.

Matyas kiraly emlekev roll up terv

Első alkalommal Budapesten, az Akváriumban a Nemzeti Összetartozás Napján, 2018.06.03-04-én köthetnek közelebbi ismeretséget a „királlyal”. A kíváncsi édesszájúakat arra biztatjuk, hogy látogassák az emlékév által szervezett nagy rendezvényeket, ott biztos találkoznak a finomsággal.

Kapcsolódó cikkünk: Magyarország Tortája 2018 - Döntős torták

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.