© 2020 Foodyny.
 

Vajon a margarita pizza és a carbonara ideális választás egy világbajnoki tétmérkőzés előtt? A Russia Beyond segítségével vizsgáltuk meg, vajon mit esznek a házigazdák válogatott játékosai egy-egy sorsdöntő összecsapás előtt.

oroszvalogatott2

Andrej Arsavin, az orosz válogatott korábbi csapatkapitánya palacsintát evett meccsek előtt, míg a CSZKA Moszkva egykori kiváló játékosa, Daniel Carvalho a mérkőzések utáni folyadékpótlást kólával oldotta meg. S ha bár ez alapján könnyen gondolhatnánk, hogy a futballisták bármit megehetnek, illetve megihatnak, a valóságban sokkal szigorúbb étrendet tartanak. Különösen igaz ez akkor, amikor olyan tornán vesznek részt, mint a mostani világbajnokság, ahol különösen fontos a teljesítmény javítása illetve szinten tartása.

A Russia Beyond információi szerint az orosz futballisták az edzőtáborok ideje alatt különleges menüből választhatnak, melyet egy dietetikus állít össze számukra. A cél, hogy a játékosok testzsíraránya optimális legyen a versenyek előtt, alatt és az azt követő regenerálódás során is.

oroszvalogatott1

A CSKA Moszkva séfje, Nikola Kosnyov úgy nyilatkozott: edzőtáborok ideje alatt reggelire zabkását készít a focistáknak, melyet különböző gyümölcsökkel tálal. Emellett másik lehetőségként a játékosok választhatják a müzlit és a gabonapelyhet is joghurttal vagy tejjel.

Két edzés között a futballisták szénhidrátot fogyasztanak, ami jellemzően rizs vagy tészta, így könnyebben és fokozatosan tudják az energiáikat felszabadítani a fizikai aktivitás során. A menüben mindig szerepelnie kell húsnak, halnak vagy a tenger gyümölcseinek, melyek a fehérjetartalmuk miatt segítik az izomzat regenerálódását.

oroszvalogatott3

A csapat orvosa és dietetikusa tiltólistára helyezi a zsíros húsokat, a vajakat, és fontos tétmérkőzések előtt két nappal már tejtermékeket is csak korlátozott mennyiségben fogyaszthatnak a játékosok. Meccsnapon a kezdő sípszó előtt három órával esznek lassan felszívódó szénhidrátokat és fehérjeforrásokat zöldségekkel. A megerőltető fizikai aktivitás után úgynevezett anyagcsere-ablak nyílik, amit hatékonyan kell kitölteni a gyors regenerálódás érdekében. Ebben az időszakban jöhetnek a gyorsan felszívódó szénhidrátok és cukrok is, szabad a pálya a pizza, a palacsinta és a különböző piték előtt is, sőt, ilyenkor még egy pohár bor fogyasztását is engedélyezik számukra.

Kapcsolódó cikkünk: TOP 5 sör - Ezekkel hangolódjon a világbajnokságra!

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.