© 2018 Foodyny.

A kávézás egészségre gyakorolt jótékony hatását időről időre megkérdőjelezik, illetve megerősítik kutatók különböző csoportjai. Most egy új tanulmány látott napvilágot, amely alátámasztja: a koffeinfogyasztás nem hogy árt a szívnek, hanem ellenkezőleg, erősíti.

kave1

A PLOS Biologyban megjelent tanulmányban a Heinrich-Heine-Egyetem kutatói és a német IUF-Leibniz Környezet Orvosi Kutatóintézet tudósai megállapították, hogy a koffein javíthatja az artériák és vénák sejtvonalát, ezáltal pedig védi és erősíti a szív- és érrendszert. A vizsgálatot egereken végezték, de a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az eredmények az emberekre is érvényesek. Egész pontosan úgy vélik: emberi fogyasztásra az optimális kávémennyiség napi négy csésze fekete.

– Eredményeink egy új hatásmechanizmust bizonyítanak, nevezetesen azt, hogy a koffein elősegíti a szívizom védelmét és javítását a mitokondriális p27 hatásán keresztül – mondta Dr. Judith Haendeler professzor, aki hozzátette, szerinte terápiás szinten lehet így kezelni bizonyos szív- és érrendszeri betegségeket, továbbá javítani lehet az általános egészségi állapotot.

kave2

A kutatók ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy további vizsgálatokig nem javasolják azt, hogy mindenki megemelje a koffeinadagját, csupán nyugodtan fogyasszák, hiszen bizonyítottan számos egészségi előnnyel járhat mindaddig, amíg nem egy óriási tortaszeletet kívánnak leöblíteni vele.

Kapcsolódó cikkünk: Készítsen kávéházi minőségű eszpresszót otthon!

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.