Evett már fekete élelmiszert? A Nébih szerint nem kellene túl gyakran.
Az utóbbi években sorra jelentek meg a hazai piacon a fekete színű élelmiszerek. Rendkívül divatossá vált a fekete fagylalt, pizza, hamburger vagy tészta fogyasztása, melyek különlegességük miatt kerültek a figyelem középpontjába. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azonban úgy véli: kockázati tényezőt jelentenek ezek az élelmiszerek.
A Nébih állásfoglalása szerint a kockázat oka az aktív szén, amelyet ezek az élelmiszerek tartalmaznak színezőanyagként. A hivatal szakértői úgy vélik, hogy amennyiben az aktív szenet elfogyasztjuk, az az emésztőrendszerben nagy hatékonysággal képes megkötni a méreganyagokon túl a szervezetünk számára rendkívül fontos vitaminokat vagy gyógyszermolekulákat.
A fekete élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása a gyógyszerhatás csökkenése miatt káros lehet a gyógyszerszedőkre, sőt, hosszú távon akár az egészséges embereknél is hiányállapotok kialakulásához vezethet.