© 2020 Foodyny.
 

A borok terén az utóbbi évtizedben bekövetkezett látványos fejlődést egy újabb előrelépés követte a régióban. Tavaly téltől több vendéglátóhely közös programsorozatot indított el, mivel úgy döntöttek, hogy ezentúl télen is nyitva lesznek.

Az egyre erősödő, 365 napos vendéglátásban gondolkozó badacsonyi „kemény mag” idén ősszel elérkezettnek látta az időt, hogy egy ősztől tavaszig tartó különleges gasztronómiai programban mutassa meg a régió értékeit. A Gasztrohegy hitvallás is: aktivitásra csábít, tematikát ad, élményt nyújt. A borokkal, gasztronómiával, ötletekkel színesített programsorozatnak is köszönhető, hogy végre kiderült, a Badacsony valójában mindig is tányér alakú volt, csak eddig nem volt olyan megközelítés és olyan kínálat, amiből ez ennyire egyértelművé válhatott volna.

orbanpeter2

A Gasztrohegy koncepció – Badacsony új korszaka
A résztvevő éttermek (Tölgyes Kúria, Bonvino Borbár, Borbarátok Vendéglő, Istvándy Borműhely, Tilia Borvendéglő, Pláne Badacsony borterasz, St. Orban Étterem, Laposa Birtok, Kisfaludy-ház) októbertől áprilisig 7 tematikus gasztro-hétvégén mutatják meg a Badacsony egy olyan arcát, amelyet csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni. November utolsó hétvégéjén mi is leteszteltük, milyen izgalmas halételeket álmodtak meg a hegy vendéglátói a vulkanikus borokhoz. A Halak a hegyen koncepcióban a legharapósabb halak kerültek terítékre: menyhal, harcsa, sügér, tokhal a tányérokon, a Balaton vízgyűjtő területéről. A nagy halak megeszik a kicsiket, mi meg a nagyokat…

Reggeli pezsgés
Egy étvágygerjesztő pezsgő a Tölgyes Kúria verandáján még a téli hűvös reggelen is szívet melengető. Hát, még a halászlé, amit a Dérynét és Nomád Hotelt is megjárt Szaszák Zoltán süllőpatkóval, gyufatésztával és ikraropogóssal főz. A vadregényes Káli medence Tóti hegyén álló, 1896-ban épült kúria a Gasztrohegy-túra legtávolabbi pontja ezért érdemes innen indulni, vagy itt végezni.

Tölgyes Kúria

Bárhogy is döntünk, nagy könnyebbség, hogy a további 8 hely ugyanazon a hegyre vezető útvonalon található, egymáshoz elég közel, így nem kell különösebben keresgélni, hol is lenne a következő állomása az ínyenc túrának.
A közlekedésben elektromos kisbusz is segít, ami fél óránként indul a központból, de simán gyalog is útra kelhetünk, hiszen a téli badacsonyi barangolás már önmagában élmény. Míg a városokban az étteremlátogatás általában egy helyen üldögélést jelent, és sokan nem is nagyon mernek egy elegánsabb helyre csak egy pohár borra vagy egy falat ételre beülni, addig a gasztro-túrázás ennél jóval lazább. Éppen az a jó benne, hogy mindenhol csak egy-két kisebb fogásból választunk az adott hétvége tematikája mentén. Borból persze végtelen a tárház, de ha csak egy-egy tételt kóstolunk mindenhol, a hangulattal akkor sem lesz gond.

Gasztrohegy


Télen sem árt előre foglalni
„Az életben sokszor az vezet a legnagyobb élményekhez, ha valamilyen közös célt tudunk kitűzni magunknak. Ilyen közös cél a Gasztrohegy programot együtt megálmodó badacsonyi csapatnak, hogy hónapról hónapra mindig jobbat és jobbat tudjanak adni, és a kitűzött közös célokkal egymást is inspirálják a gasztronómiai kreativitásban. Ugyanakkor baráti társaságok, párok, családok vagy cégek számára is érdekes lehet egy gasztro-túrát, mint közös célt kitűzve, inspiráló új élményekkel gazdagodni” – mondja a Gasztrohegy koncepció megálmodója, Kardos Gábor, akivel a túraútvonal legmagasabb pontján lévő Kisfaludy-ház teraszáról, együtt nézzük a hegyre föl- és onnan lesétáló 4-8 fős csoportokat. Mintha egy budapesti korzón állna az ember egy nyári délutánon, olyan itt a jövés-menés november végén. De senki nem siet, és úgy tűnik, mindenki kap helyet. Azért egy olyan limitált létszámú pince esetében, mint ami a Kisfaludy-ház alatt bújik meg, mindig érdemes asztalt foglalni.

Kisfaludy ház

Hableány esete a lángszóróval
A Laposa Birtok elegáns pinceéttermében is minden széken ülnek déltájt. A barátnőkből álló vidám asztaltársaság csillogó szemekkel hallgatja a jóvágású somellier-t, aki ugyanolyan lelkesen beszél az idei friss borokról és a káposztával készült csuka fogásról, mint a kávéról fog majd. Nem erőlteti, így szokta. A vendégek meg így szeretik. Nehezen is indulunk tovább, pedig a fél túra még előttünk. Ám mivel innen már csak lefelé ereszkedünk majd a már említett elektromos személyszállító járművel, meg kell állnunk a teraszon, hogy pár hosszú percet lopva, még ebből a magasságból csodálhassuk a téli köd alól szabaduló Balaton látványát.

Laposa Birtok

Szerencsénkre Laposa Bence is velünk tart, így van módunk egy extra kitérőt is tenni, és belesni egy olyan helyre, ami jövő télig még biztosan nem szerepelhet a Gasztorhegy programjában. A legendás Hableányt ugyanis kibelezték, és ha most nem is áll olyan jól neki ez a megerőszakolt állapot, már látszik rajta, hogy az északi part egyik legvonzóbb intézménye lesz. Még csak a vízszigetelést melegítik az aljzatra a kőművesek, de már az alapozó munkákból látszik, hogy olyan feldolgozó és vendéglátó egység épül itt, amilyeneket főleg Ausztriában lát az ember. A Laposa Birtok a teljes termelését áthelyezi majd ide, és a modern látványborászathoz XXI. századi konyha is tartozik majd.

Hableány

A hobbit kunyhójában
Innen csak pár lépés a Pláne, ami nyáron borterasz, most otthonos kunyhó, ahol vendéglátónk olyan szerénykedve szolgálja fel a füstölt fogas pástétomot, házi citruslekvárral, és a Búzalelke friss diós-mazsolás kenyerével, mintha egy tál szotyit hintene elénk.

Pláne2

Túl a mai ötödik tál ételen is maradék nélkül pusztít el mindent a társaság a tálcaként funkcionáló vágódeszkákról. És ami a lényeg, hogy ebben a romantikus hobbit lakban – ahol a környék borászai péntekenként eszmét cserének egymással és a vendégekkel – található meg a legizgalmasabb badacsonyi borválogatás. Nemcsak inni, vinni is érdemes a tételekből.

Pláne

Újra emelkedünk, de csak métereket. A Tilia Borvendéglő borbárokat megszégyenítő eleganciájú pincéjében süllőt kapunk bevezetőnek, sütőtökkel, dióval, érlelt helyi sajttal a Kalla farmról. A szomszéd asztalnál külföldi társaság borozik vacsora előtt. Már ők is kezdik felfedezni a téli Balatont. Harcsa érkezik csicsókával és gombákkal, hogy a Gasztrohegy azokra is rácáfoljon, akik reggel még biztosak voltak benne, hogy a 6-7. hely környékén ők már bizony csak vizet fognak szürcsölni szívószállal. Rosszul gondolták, szinte tisztán megy vissza minden tányér a konyhára. Vendéglátóink a desszert helyén forralt borozni invitálnak minket az utcára.

Lemezlovas vacsorára
A csípős esti időben egy pohár forró itallal a kezünkben sétálunk fel túránk utolsó állomásához, az Istvándy Borműhelyhez, ahol a házigazda büszkén tölt üdvözlő italt saját pálinkájából. A törköly úgy passzol az adventi fényekben és a tó tükrében egyszerre fürdőző Badacsony látványához, mint a füstölt paprikakrém és beluga lencse a szuvidált keszthelyi tokhalhoz. A tányérunkra ezek, a lemezjátszóba pedig funky és soul zenék kerülnek a nap zárásaként. Itt már sokaknak nem jut szék, annyian vagyunk, de ez a dj-t csöppet sem zavarja. Többen tányérjukkal a sonkaszeletelő felé táncolnak. Remek kényeztetése ez minden érzékszervnek, és biztosíték arra, hogy a túra minden résztvevője, a sántától a fürgéig, a korosabbaktól a sihederekig, nyugtával dicsérje a napot, és megállapítsa: jó koncepció a gasztro-túra.

Istvándy2

Mindenkinek vannak emlékei a kocsmatúrákról, de azok általában céltalan lődörgésbe és a csapat felének elvesztésébe torkollottak anno. A gasztro-túra sokkal komplexebb, összetartóbb tevékenység, mert könnyeden visz rajta végig a kíváncsiság. Nagy előnye, hogy nem egy helyen eszel végig több fogást, hanem akár 9 konyha ajánlatát próbálhatod ki egy tematikára építve. Közben pedig szinte észrevétlenül jutsz fel (és el) a csúcsra.

A havi egy gasztro-hétvége tematikája alapvetően a szezonalitásra és az annak épp leginkább megfelelő regionális alapanyagokra épül, de előkerül a vulkán, a bazalt is, mint inspiráló háttér. A séfek már lázasan dolgoznak a január végi ételeken, amelyekről folyamatosan kerülnek fel az információk a Badacsony Nyitva oldalára.

Badacsony anzix

 

A szezon hátralévő tematikái:

Január 25-26-27. GASZTROHEGY/4. Badacsonyban nemcsak szőlőket találunk, erdőiből télen előjönnek az ott élő vadak is. Őz, szarvas, vaddisznó kerül a tányérokra, bogyókkal, borokkal, ahogy kell.

Február 22-23-24. GASZTROHEGY/5. Gasztrofarsang – Ha azt mondjuk, fánk, mindenki egyre gondol. Pedig a fánknak ezer arca van, lehet ropogós, puha, töltött, kerek, csavart, túrós, lekváros, vagy akár sós is. És a legjobb, hogy sosem elég belőle.

Március 22-23-24. GASZTROHEGY/6. Felszáll a füst – Este még kicsit összehúzzuk a kabátot, de már jó kinn, vagyis ideje kicsit füstölögni. A vendégvárók kipakolnak a teraszokra, szenet hevítenek, és hagyják, hogy a jótékony füst átjárja a halat, húst, zöldségeket. Smokerek, Green Egg, Yagoona, BBQ…

Április 12-13-14. GASZTROHEGY/7. Lávakő hétvége – Ez itt egy vulkán, és ezt néha elfelejtjük. Pedig a láva, a bazalt nem csak a szőlőt, az itt alkotók életét is átjárja. Ezen a hétvégén kövön és grillen sütnek majd nekünk: húsok, sajtok, zöldségek sisteregnek majd roppanósra, vagy épp puhára. Végre újra a szabadban, a legszebb hegyi teraszokon!

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.