A gluténérzékenyek tudják, hogy speciális lisztkeverékből gyakran igazi kihívás a hagyományos ételek elkészítése. Nincs ez másként a csörögefánkkal sem, ami nem megfelelő lisztválasztás esetén szétmállik már akkor, amikor a forró olajba helyezzük. Nekünk is harmadik nekifutásra sikerült csak a megfelelő állagot elérnünk, a végeredmény azonban kárpótolt bennünket a küzdelmekért.
Hozzávalók:
- 30 deka gluténmentes kelt tészta lisztkeverék
- 8 deka olvasztott margarin
- két evőkanál cukor
- egy tasak sütőpor
- egy késhegynyi szódabikarbóna
- három evőkanál tejföl
- két tojás
Az összes hozzávalót egy tálba rakjuk, összegyúrjuk, majd folpackba csavarva a hűtőbe tesszük fél órára. Az idő elteltével gluténmentes liszttel hintett deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk. Éles késsel vagy derelyevágóval rombuszokat vágunk belőle, melyek közepét átvágjuk.
Forró olajba helyezzük és oldalanként nagyjából két-két percig sütjük. Porcukorral hintve, a kedvenc lekvárunkkal tálaljuk.
Kapcsolódó cikkünk: Retró konyha: Az igazi szalagos fánk