© 2022 Foodyny.

Húsvét hétfőn a locsolkodásnak nagy hagyományai vannak Magyarországon, az esetek többségében azonban a nap nem csak a brutális parfümökről, hanem a röviditalokról, sörökről, fröccsökről is szól. Ha azonban nem akar másnapos lenni, nem árt, ha betart néhány alapszabályt italozás során.

1. Zacher Gábor addiktológus korábban a Foodynynek úgy nyilatkozott az alkoholfogyasztással kapcsolatban, hogy ne legyen harmadik ital, és főként ne keverjük az alkoholokat. Ez alapján tehát a legfontosabb, hogy eldöntsük, mit szeretnénk aznap inni. Ha sörösök vagyunk, akkor maradjunk a sörnél, ha pedig borosok, akkor a fröccsnél. Fogadjuk meg azonban a szakorvos tanácsát, és legyünk mértékletesek.

2. Köztudott, hogy az alkohol dehidratáló képességgel rendelkezik, éppen ezért nem győzzük hangsúlyozni, hogy fokozottan kell ügyelni a locsolkodás során a vízpótlásra. Amennyiben megiszunk egy pohár sört, utána mindenképpen igyunk meg még egy pohár ásványvizet is.

3. Nem véletlenül kínálnak az alkohol mellé úgynevezett sörkorcsolyákat. Ezek ugyanis felszívják a gyomorban az alkoholt és segítik annak lebontását. Ügyeljünk arra, hogy gyakran együnk pár falatot, legyen az pogácsa, sajtos rúd vagy sós keksz.

Ha pedig mégis beütött a krach, emlékezzünk Zacher Gábor tanácsaira: szerezzünk be recept nélkül fejfájáscsillapítót. Ezek között vannak, amelyek a gyomor nyálkahártyájára bevonóréteget képeznek, és vannak olyanok is, amelyek a sósav-elválasztást csökkentik. A szakértő szerint ezek másnaposság ellen egész jó orvosságnak számítanak, törekedjünk azonban a kellemetlen tünetek megelőzésére.

Kapcsolódó cikkünk: 15 millió palackkal több sört ittunk tavaly

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.