© 2020 Foodyny.
 

A kutatók szerint az Alzheimer-kór és a demencia megelőzése ott kezdődik, hogy milyen élelmiszereket teszünk a tányérunkra.

fokhagyma

Nemrégiben egy orvostudományi konferencián mutatták be azt az új tanulmányt, amely megállapította, hogy a fokhagyma fogyasztása csökkentheti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Úgy tudni, a fokhagyma jótékony hatása az allil-szulfidoknak köszönhető, melyek állítólag a bélrendszeren keresztül segítenek megelőzni az életkorral járó memória-problémákat.

Azt, hogy pontosan a bélbaktériumok és az agyi sejtek között milyen kapcsolat van, egyelőre nem tudni. A tanulmány szerzői szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a pontos mechanizmust meghatározhassák.

Az azonban biztosnak tűnik, hogy az idős emberek esetében csökken a bélben lévő mikrobioták sokszínűsége, ezáltal bélgyulladás léphet fel. A kutatók által elvégzett egérkísérletek azonban bebizonyították, hogy azoknál az egereknél, amelyek fokhagymás vegyületeket fogyasztottak, egyrészről alacsonyabb volt a bélgyulladás gyakorisága, másrészről pedig magasabb volt egy agyi génexpresszió is, amely a memóriáért felel.

Kapcsolódó cikkünk: Itt a legújabb kutatási eredmény: Napi négy csésze kávé erősíti a szívet

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.