© 2018 Foodyny.

A fekete fokhagyma pontos eredete nem ismert: néhány gasztrotörténész azt mondja, hogy a Távol-Keletről, mások pedig azt, hogy Egyiptomból származik. Amit biztosan tudunk, az, hogy népszerű összetevője a dél-koreai, japán és thaiföldi konyháknak.

feketefokhagyma

A különleges ízű fokhagyma remekül párosítható csokoládékkal és más desszertekkel is. Egy híres japán séf, Takko Shoji például olyan kreációt alkotott meg, amiben a fekete fokhagyma erőteljes aromáját csokoládéval, szegfűszeggel és kakaóval emelte még magasabb szintre. Brooklyn egyik előkelő éttermében, a Blanca-ban fekete fokhagymás fagylaltot készítettek, amihez citrom granitát, petrezselymet és édesköményt is felhasználtak. A toronto-i fokhagyma fesztiválon pedig macaronokhoz és browniekhoz is felhasználták.

feketefokhagyma2

Úgy tudni, a fekete fokhagyma nem csak gasztronómiai szempontból különleges, hanem a népi gyógyászatban is jól ismert. Állítólag lázcsökkentő hatása mellett remekül alkalmazható kúraszerűen köhögésre és torokfájásra is.

Kapcsolódó cikkünk: A kék olíva Srí Lanka legkedveltebb street food-ja

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.