© 2020 Foodyny.
 

A Hableány nyitásával egy több évszázados történet folytatódik. Ez a történet Badacsonyról, a Balatonról, a fejlődő turizmusról, a helyiekről és a Laposa családról szól.

hableany1

A telek, amelyre a Hableány-szálló épült, 1857-ben Holzeri János zirczi lakos tulajdonában volt , és egy „L” alakú épület állt rajta. Magát a Hableány-szállót 1883. július 14-én nyitották, az akkor még vízparti telken. Hamar közösségi hellyé, a vitorlás élet központjává vált. Hellyel-közzel azóta is működött, igaz, állapota folyamatosan romlott.

hableany2

A Laposa család beruházásának központi eleme volt, hogy az épület méltó maradjon történetéhez, jelentéséhez, és új funkciókkal gazdagodjon. Birtokközpont, borászat, gasztronómiai tér, vendéglátóhely lesz, ahol a múlt és a jelen összeér. A fejlesztés a Laposa Birtok, és a mögötte álló család életében is hatalmas lépés.

hableany3

Sok személyes emlék közül talán a legfontosabb, hogy a Laposa szülők, Eleonóra és József, a birtok alapítói is e falak között keltek egybe. A funkcionális tartalom mellett ezért is fontos, hogy közösségi térként, élettérként, találkozó pontként tekintsünk rá. A tervezők is ezt tartották szem előtt, amikor a feldolgozó tereket, az érlelőt, az irodát, a borbisztrót és a boltot elhelyezték az épületben.

hableany4

- Hihetetlen érzés, amikor egy városképhez hozzátartozó épületet megújulva, új funkciókkal felruházva, mégis a múltat tiszteletben tartva lehet visszaadni a közösségnek. A Hableány nagy utat járt be, felújításával egy ikonikus épület születik újjá, frissül fel, bővül, kel új életre – mondta Laposa Bence, az épületet megvásárló Laposa család tagja, a Laposa Birtok ügyvezetője.

hableany5

A birtok borásza, Laposa Zsófia szerint sok szempontból is izgalmas projekt ez. Mind építészetileg, mind kulturális és szociális aspektusból, hiszen a hagyomány és a modern technológiák találkozása a felújítás minden lépésében tetten érhető, épp úgy, mint a végeredményben. Az ő álmának és elkötelezettségének köszönhető, hogy a borászati üzemben egy pezsgő készítő üzem is helyet kapott.

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.