Magyarországon jellemzően sertés- vagy pulykahúsból készül a fasírt, Görögországban azonban szabályosan rajonganak a bárányból készült változatért. Persze a fűszerezése alapvetően eltér az itthon megszokott változattól, a végeredmény azonban igazán különleges és ízletes lesz. Főleg akkor, ha még fetát is adunk hozzá.
Hozzávalók:
- fél kiló darált bárányhús
- egy kis fej vöröshagyma
- görög fűszerkeverék (oregano, kömény, koriander, bazsalikom keveréke)
- egy tojás
- egy csésze zsemlemorzsa
- 10 deka fetasajt
- só, bors
- olaj a sütéshez (olajnélküli fritőzben nincs rá szükség)
Apróra vágjuk a vöröshagymát, összetörjük a fetát és az összes hozzávalóból masszát gyúrunk. Megkóstoljuk, szükség esetén tovább fűszerezzük. A masszából 16-18 húsgolyót formázunk, amit forró olajban pár perc alatt kisütünk. Ha van otthon olaj nélküli fritőzünk, használjuk azt, így az ételünk zsírszegényebb, egészségesebb lesz.
A húsgolyókat friss salátával, görögsalátával vagy tzatzikivel tálaljuk.