Nem kell a nyaralásról lemondanunk azért, mert gyermekünk született, van azonban néhány dolog, amire táplálása során az úton, és a vakáció ideje alatt oda kell figyelnünk - mondja a Foodyny által megkérdezett védőnő. A szakértő javaslatai alapján pontokba szedtük ezeket.
- A baba tápszerét mindig ásványvízből vagy felforralt és visszahűtött csapvízből készítsük el, a folyadékpótlását se biztosítsuk simán a csapvízből.
- Amennyiben hosszú útra megyünk, tápszerét mindig frissen készítsük elő. Etetéskor mindig álljunk meg egy pihenőhelyen, így csökkentjük a félrenyelés veszélyét, ráadásul egy benzinkúton az ételét is meg tudjuk melegíttetni. A repülőtereken szinte minden vendéglátóhely rendelkezik mikróval és készségesen felmelegítik gyermekünk enni és innivalóját.
- Reggel mindig csak az aznapra elengedő ételét készítsük el, és tartsuk hidegen.
- Amennyiben nem tudunk friss, mosott gyümölcshöz hozzájutni, amelyet pürésíteni tudunk a számára, vásároljunk tasakos gyümölcspépet. Ezt uzsonnára és tízóraira is adhatjuk a kicsinek.
- Ha hosszabb ideig tart a nyaralásunk, érdemes az első napon friss zöldségeket és csirkehúst beszereznünk a számára. Ezeket feldarabolhatjuk, adagonként bezacskózva pedig a mélyhűtőbe tehetjük. Szükség esetén nincs más dolgunk, minthogy kivegyünk egy tasakot, hogy aztán párolóedényben, vagy a mikróban, pillanatok alatt el tudjuk készíteni számára a főzeléket.
- A nyaralás és a kánikula ideje alatt különösen figyeljünk arra, hogy gyermekünk elegendő folyadékot igyon. A hozzátáplálás megkezdését követően már ásványvizet, higított gyümölcslevet, valamint cukor és koffeinmentes teát is adhatunk neki, így megelőzhetjük azt, hogy a kicsi szervezete dehidratálttá váljon.
Kapcsolódó cikkünk: Hozzátáplálás a világban