A nyarat nem csak a lángos, a főtt kukorica és a sült hekk nélkül lehetetlen elképzelni, a tojásos nokedli, friss salátával éppúgy hozzá tartozik a szezonhoz. Ráadásul egy igazán olcsó ételről van szó.
A piacon vásároltunk hat tojást, amiért 240 forintot fizettünk, egy kiló lisztért 180 forintot fizettünk, egy fej friss salátáért pedig az árus 150 forintot kért el. Az olyan alapélelmiszerek, mint az olaj, a só, az ecet és a cukor pedig rendelkezésünkre álltak. Így a főételünk összesen 570 forintba került.
Hozzávalók:
- 1 kiló liszt
- 6 darab tojás
- egy fej saláta
- 10 százalékos ecet
- só, bors, cukor
A lisztet egy tálba öntjük, ráütünk két tojást, hozzáadunk egy teáskanálnyi sót és annyi vizet, hogy sűrű, szaggatható nokedlitésztát kapjunk. Forrásban lévő enyhén sós, kicsit olajos vízre szaggatjuk majd pár perc elteltével leszűrjük és leöblítjük. Serpenyőben egy kevés olajat hevítünk, ráborítjuk a kifőtt nokedlit, kissé átforgatjuk. Egy kis tálban felverjük a tojásokat, sózzunk, borsozzuk, majd ráöntjük a nokedlire és pár perc alatt gyakori keverések mellett rásütjük.
Miközben készül a tojásosnokedli, elkészítjük a salátánkat is. A leveleket alaposan megmossuk, majd beletesszük egy tálba. Egy pohárba beleöntünk négy evőkanál ecetet, három evőkanál cukrot, egy nagy csipet sót és hét deciliter vizet. Elkeverjük és ráöntjük a salátára. Fogyasztásig hagyjuk állni.
Kapcsolódó cikkünk: Így készül a tökéletes hekk