© 2018 Foodyny.

A kenyér ára meglehetősen változékony, van olyan hipermarket, ahol 239 forintot kell fizetnünk egy kilogramm fehérkenyérért, míg egyes pékségekben akár 300 forintot is kiadhatunk az alapélelmiszerre. Ráadásul a híradások is arról szólnak, tovább fog növekedni a pékáruk ára. A KSH adatait alapul véve megnéztük, mennyit drágult a kenyér az elmúlt két évtizedben.

kenyer1

Gondolná, hogy 1999-ben a kenyér átlagára 106 forint volt? Ha szerencsénk volt, azonban mindösszesen egy százasért hozzájuthattunk. 2001-ben azonban már 144 forinton állt a kenyér ára, ami az előző évhez képest közel 36 százalékos drágulást jelentett.

Az igazi fordulatot azonban 2007-hozta, amikor is nem csak, hogy átlépte a 200 forintos lélektani határt a kenyér ára, hanem meg is ugrotta. Ekkor már 215 forintot kértek el az üzletek a fehér kenyér kilójáért átlagosan. A rá következő évben már 30 forinttal kellett többet fizetnünk érte.

kenyer2

Minden kétséget kizáróan fekete év volt a kenyérfogyasztók számára a 2012. Akkor ugyanis már 286 forintba került átlagosan egy kiló kenyér. Igaz, az árak egészen 2016-ig csökkentek, napjainkban ismét az árnövekedés a jellemző. Az utóbbi három évben ugyanis 269 forintról 294 forintra emelkedett a fehér kenyér ára és jelenleg semmilyen jel nincs arra, hogy a tendencia megfordulna.

Sőt, az egyes előrejelzések szerint a nagyméretű ágazati munkaerőhiány és a búza árának növekedése miatt drasztikus, akár 30 százalékos emelkedés is előfordulhat, így hamarosan akár 340 forintot is fizethetünk egyetlen kilogramm fehér kenyérért.

Kapcsolódó cikkünk: Továbbra sem vagyunk tudatosak kenyérvásárlásnál

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.