Ritkán sikerül valami annyira jól, hogy úgy érezzem róla, hogy bekerül a családi legendáriumba. Ez a túrós, epres, mascarponés torta ilyen lett.
Hozzávalók:
50 dkg félzsíros tehéntúró
1-2 evőkanál tejföl
1 db nagy vagy 2 db kisebb citrom
1 vaníliarúd
2 tojás
3 púpozott evőkanál étkezési keményítő
1 zacskó sütőpor
1 csipet só
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
15 dkg cukor
1. Vajjal kikenünk és kilisztezünk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát
2. A túrót és a tejfölt egy tálban kikeverjük, jól összedolgozzuk, hogy krémes legyen.
3. Ehhez hozzátesszük a citrom héját és a vanília rúd kikapart belsejét. (Akar egy fél narancs reszelt héja is mehet bele.)
4. A robotgép keverőtáljába tesszük a vajat és a cukrot és habosra keverjük őket, majd hozzáadjuk az egyik, majd a másik tojást.
5. Összekeverjük az sütőport és a keményítőt, és a vajas masszához dolgozzuk.
6. Végül a túrót fakanállal hozzákeverjük a vajas masszához.
7. Ez lesz a “tésztánk”, azaz a torta alja.
8. 175 fokos sütőbe tesszük, kb. 60 percre.
9. Megvárjuk amíg kihűl.
Jön a Mascarpone krém, ami egyébként külön, önmagában is tökéletes, friss gyümölcsökhöz gyors desszertként.
Hozzávalók:
500 g mascarpone
100 g porcukor vagy helyettesítő édesítőszer
1 dl habtejszín
1-2 citrom reszelt héja
A hozzávalókat robotgépben habosra keverem és amíg a torta alja hűl, hűtőbe teszem, hogy összeálljon.
Eper szotty a tetejére
250 g eper
1 ek cukor vagy helyettesítő édesítőszer
1 citrom leve
1-2 evőkanál rum vagy likőr
Ezt az egészet összeforralom és utána még 8-10 percig főzöm.
Ha kihűlt a torta alja, akkor rákenjük bőségesen a Mascarpone krémet, amit aztán eper szottyal megöntözünk. Végül friss eper szeretekkel körberakjuk az egészet.
1-2 órát hűtőbe tesszük, és alig bírjuk kivárni, hogy felvághassuk.
Elképesztően finom élményben lesz részetek!!!