Sült oldalas, saját zsírjában süt burgonyával. Kár, hogy nem volt hozzá szilva befőttünk. Az feltette volna az i-re azt a bizonyos pontot.
Hozzávalók
1-1,5 kg sertésoldalas
Só, bors, őrölt kömény
2-3 vöröshagyma nyolcadokra vágva, 3-4 gerezd fokhagyma
1 kg burgonya
Mangalica, kacsa vagy libazsír
Elkészítés
Az oldalast két három csontonként darabokra vágom és mindkét oldalán sózom és borsozom őket. A tepsibe amiben majd az oldalasok készülnek, egyenletesen elosztva zsírt teszek. Mindenhol legyen minimum fél centi magasságban. Erre fektetem a húsdarabokat és megszórom a tetejüket az őrölt köménnyel.
A húsok köré, a zsírba szórom a hagymát és a fokhagyma gerezdeket úgy, hogy egy kés lapjának segítségével kicsit megnyomom őket. 1 dl vizet öntök még alá és alufóliával lefedem a tepsit.
150-160 fokos sütőbe teszem kb. 3 órára.
Közben sós vízben majdnem készre megfőzöm a hámozott és kockára vágott burgonyát. A 3.00 óra leteltével, leveszem a fóliát a húsokról és a következő fél órában 200-210 °-on pirítom a tetejét. Ha kész, kiszedem a húsokat és amíg pihennek, addig a főtt krumplit leszűrve a maradék zsírba öntöm és összekeverem a zsírral. Kb. 10-15 percig sütöm még és készen van.