...avagy dubarry módra egy kicsit másképp
Az egyik nagy kedvencem a csirke dubarry módra, vagyis roston sült hús karfiollal (netalántán brokkolival) megpakolva, nyakon öntve jó sok besamellel, sajttal és prézlivel összesütve. Igazi hedonista fogás. Anyukám sokszor ezt készítette, ha elutaztak, mert nagyon szerettük a húgommal, és egy nagy tepsi elég volt pár napra. Ezt a fogást alakítottam most át, kiváltva a vajat és a lisztet, elhagyva a kenyérmorzsát, cserébe még több karfiollal, és egy kevés karakteres ízű sajttal tettem igazán finommá.
Azért szeretem ezt a rovatot, mert folyton arra ösztönöz, hogy kitaláljam, miként készíthetnék el egy-egy fogást még egészségesebb variációban. Erre alapvetően többféle módszer lehetséges: néha magát az alapanyagokat cseréljük annak jobb verziójára: sima liszt helyett teljes kiőrlésű, fehér helyett barna rizs, cukor helyett xilit, stb. Azonban nem mindent lehet vagy érdemes ilyen módon megváltoztatni, illetve sokkal érdekesebb és egészen új ízeket is kihozhatunk egy-egy ételből, ha más irányba lépünk tovább. Ezt próbáltam meg most én is.
A besamel az egyik – és az én kedvencem – a klasszikus alapmártások közül, ami hagyományosan vajjal, liszttel, tejjel készül, és sóval, borssal, valamint – tudomásom szerint – szerecsendióval fűszerezik ezt a krémes, fehér mártást. Ne is akarom felülírni a hagyományokat, és mondjuk teljes kiőrlésű liszttel elkészíteni. Helyette inkább egy egyszerű, mégis vaj és lisztmentes szószt készítettem ehhez az ételhez, ami szerintem szuperül passzol hozzá. Mivel a dubarry másik fontos eleme a karfiol, ezért gondoltam arra, hogy a mártás is készülhetne ebből a zöldségből. Tejben főztem, és azzal együtt turmixoltam le ugyanúgy fűszerezve, mint az eredeti besamelt.
Klasszikusan ez a fogás szerintem rizzsel vagy krumplipürével igazi, de meg kell mondanom, hogy ezzel az intenzíven karfiolos mártással, az alatta megbújó egészben hagyott karfiolokkal a pirosra sült csirkemell – ami ebben a verzióban nem szárad ki – még önmagában is megállja a helyét. Persze ha úgy kerek a fogás, tálaljatok mellé a kedvenc köreteteket, szerintem jól illik hozzá a bulgur vagy barna rizs, de akár egy adag zöld salátát is el tudok mellé képzelni.
A karfiol jó hatásairól pedig már szó esett a karfiolkrémleves receptem kapcsán: alacsony kalória-, magas C-, K- vitamin tartalom, több különféle fehérje és ásványi anyag van benne. Most pedig itt van egy újabb, finom felhasználási mód.
Hozzávalók:
(2-3 adag)
Elkészítés:
Valódi dubarry ez? Nem… Jobb annál? Inkább más, és szerintem legalább annyira finom. Jó étvágyat hozzá.
További receptjeimet az Ízek nyelvén blogon és a Facebook oldalán olvashatjátok.
Forrás: http://izeknyelven.blog.hu/
Kapcsolódó cikkünk: Hentes-tipp: Húsvásárlásnál hagyatkozzunk az érzékszerveinkre!