© 2018 Foodyny.

kok1.png

kok2.png

Nagyon szeretem az ilyen trópusi ízvilágú sütiket. Aki olvassa a blogomat, az tudhatja, hogy nagy maracuja rajongó vagyok, ha tehetném a maracuját is maracujával enném. Sajnos mifelénk eléggé ritkán lehet kapni friss maracuját, ezért leginkább fagyasztott pürével szoktam dolgozni, amit innen rendelek. Ehhez az egzotikus gyümölcshöz igazán jól passzol a kókusztej, ezért kipróbáltam, hogy a csokoládé ganache-ban a tejszínt kókusztejre cseréltem, és ez tényleg bevált. Egy kis mennyiségű chili paprikával tettem még pikánsabbá az egész történetet, de aki idegenkedik a csoki.chili párosítástól, az ki is hagyhatja a chili-t a receptből. 

Hozzávalók (4 db kosárkához vagy egy nagy tortához): 

A linzertésztához: 

  • 167 g liszt
  • 21 g mandulaliszt (darált mandula)
  • 62.5 g porcukor
  • 100 g vaj
  • 2 g só 
  • 36.5 g tojás (kb. egy db tojás fele, villával kissé verjük fel és úgy mérjük ki) 

A maracujazseléhez:

  • 150 g maracujapüré
  • 30 g cukor
  • 3 g pektin

A ganache-hoz: 

  • 150 g étcsokoládé (70 %-os)
  • 150 g kókusztej
  • 0,5-1 tk chili pehely (csak óvatosan!)
  • 1 tk méz
  • 25 g vaj

kok3.png

kok4.png

Elkészítés: 

1. Először a linzertésztát készítem el. Ehhez a tojás kivételével az összes hozzávalót robotgépbe teszem, pár másodpercig járatom a motort, majd hozzácsurgatom a tésztához a tojást is. Akkor lesz jó a tészta, ha szépen összeáll, és elválik az edény falától. A linzertésztát folpackba csomagolom és legalább 15 percre hűtőbe teszem. 

2. Előkészítek 4 db tart formát, a sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztát pár perccel a felhasználás előtt kiveszem a hűtőből. A formákat kivajazom. Lisztezett deszkán szép vékonyra nyújtom és kiszaggattok 4 db a formánál 2 cm-rel nagyobb átmérőjű kört. A linzerköröcskéket belehelyezem a formába, az kosárkák hullámos oldalához egy kisebb tésztagolyóval egyengetem a tésztát. A forma peremét éles késsel körbevágom, hogy eltávolítsam a kilógó részeket. Alaposan megszurkálom villával a kosárkák alját. Sütés előtt 5 perce a fagyasztóba teszem a kosárkákat. 10 percig sütöm a tésztát, utána teljesen kihűtöm és kiveszem a kész tésztakosarakat a formából. (ha nem nagyon akar kijönni a formából, akkor egy határozott mozdulattal odacsapom a munkapulthoz a megfordított formát)

3. A maracujazseléhez a maracujapürét megforrósítom, de nem forralom, majd hozzákeverem a cukorral összekevert pektin és még egy percig forralom a keveréket. A zselét a tésztakosarakba öntöm, és hagyom megdermedni. 

4. A ganachehoz a kókusztejet a mézzel és a chili paprikával felforralom, kissé visszahűtöm és átszűrve az apróra tört csokira öntöm. Szép simára keverem, végül a puha vajat is hozzáadom. A ganachet ráöntöm a zselé tetejére, a kosárkákat hűtőbe teszem, amíg a ganache megszilárdul. Szobahőmérsékleten tálalva a legfinomabb. A tetejét ízlés szerint díszíthetjük friss gyümölccsel, kókuszreszelékkel.  

kok5.png

kok6.png

 

Forrás: http://csokoladereformer.blogspot.hu

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.