Sokszor megkérdezik tőlem, mi a kedvenc süteményem, melyiket szeretem a legjobban. Először is, ha már választani kéne, akkor a házi sütemények, hiszen mi olyanokat nem készítünk a cukrászdában, vagy ha készítünk, nem úgy, ahogy otthon szokták.
Azonban van egy kedvencem, és ez nem más, mint a Dobos torta.
Idézzük fel a történetét! Hogyan született ez a remek cukrászati "költemény"?
A Dobos tortát 1884-ben alkotta meg, és első alkalommal 1885-ben, az első Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek Dobos C. József, híres pesti cukrászmester. Kóstolói között volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is. Más volt, mint az addig ismert, felcicomázott édességek. Egyszerű eleganciájával, tiszta ízeivel kitűnt a többi torta közül.
Mind a csokoládés vajkrém, mind a tészta masszája Dobos találmánya volt. A legenda szerint az édes vajkrémre egy vajat köpülő fiú tévedése vezette rá, aki só helyett cukrot tett a köpülő edénybe.
Amikor Dobos C. József 1906-ban visszavonult, átadta az eredeti receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek (ma a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete), azzal a feltétellel, hogy bármelyik ipartestületi tag szabadon felhasználhatja.
Mára a Dobostorta világhírű lett, és receptjének több mint százféle variációja létezik. 2017-ben Magyarországon miniszteri rendeletben határozták meg a torta összetételét és alakját: ,,kör alakú torta, amelyben öt Doboslap között Doboskrém található.”
És hogy miért lett a kedvencem? Biztosan szerepet játszott benne, hogy amikor édesapám édességre vágyott, Dobos tortát vagy Francia krémest evett a gőzölgő feketéje mellé. Másrészt azért, mert valóban tökéletes arányban váltakozik benne a Doboslap és a Doboskrém. Én úgy szeretem leginkább, hogy a hűtőből kiveszem, és szobahőmérsékleten hagyom húsz percet, mert akkor még krémesebb. A Dobos torta szeretete már három generációt köt össze a családban, mert már Marcell fiam is kóstolta, sőt, a rajongásom Claudiára is átragadt.
Végezetül jöjjön az eredeti recept. És ne feledjétek: egyetek sütit rendesen!
1 db 22 centi átmérőjű tortához 6 db piskótalap kell.
Receptje:
6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat (5 dkg) porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre 3 lat (5 dkg) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgáját 6 lat (10 dkg) liszttel és 2 lat (3 és fél dkg) olvasztott vajjal.
Egy tortához szükséges krém összeállítása: 4 db egész tojás, 12 lat porcukor (20 dkg) 14 lat (23 és fél dkg) teavaj, 2 lat szilárd kakaómassza (3 és fél dkg), 1 lat vaníliás cukor (1,7 dkg) 2 lat kakaóvaj (3 és fél dkg), 1 tábla csokoládé (20 dkg).
A fenti 4 tojást, 12 lat porcukrot gázon felverünk, és ha meleg, addig keverjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat vajat jól kikeverünk, 1 lat vaníliás cukrot teszünk bele, 2 lat olvasztott kakaóval és 2 lat olvasztott kakaóvajjal összekeverjük, a 12 lat felmelegített puha állapotában levő táblacsokoládét is.
Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk.
PATAKI ÁDÁM
Kapcsolódó cikkünk: Pataki Ádám: Van, aki forrón szereti