Október a Vegetáriánus Tudatosság hónapja (#vegaoktober), ez alkalomból összegyűjtöttük Nektek 6 - alapvetően húsos - étel vegetáriánus verzióját az elkészítésre vonatkozó klassz tippekkel együtt, megmutatva ezzel a szezonalitásban és a különböző zöldségek, hüvelyesek és gabonafélék sokszínűségében rejlő lehetőségeket.
Paradicsomos húsgombóc
A paradicsomos húsgombóc sokak számára csak a sulis menzáról ismerős, klasszikusan főtt krumplival, konyhás néni módra (tisztelet a kivételnek) lisztezett és cukrozott paradicsom szósszal. A szerencsésebbek megtapasztalhatták a jóféle házi verziót, talán kevésbé cukrozva és lisztezve, esetleg sült krumpli körettel. Mi most megmutatunk Nektek kettő húsmentes verziót, melyek nem csak egészségesebbek, de – megkockáztatjuk – még talán finomabbak is a klasszikus menzás verziónál.
forrás: Bulk shop
Paradicsomos bulgur- vagy rizsgombóc
Paradicsomos kölesgombóc
A köles minden esszenciális aminosavat tartalmaz, rostdús és kalóriaszegény. Legalább hetente egyszer legyen étrendünk része. Reggelire, ebédre, köretként és vacsorára egyaránt finom.
A fenti paradicsomszósszal tálalhatjuk az alábbi, elképesztően egyszerű gombócot:
Hozzávalók:
Elkészítés: Az elkészült paradicsomszószba a főtt kölesből vizes kézzel gombócokat formázunk, majd meghempergetjük a szószban, tűzálló tálba helyezzük és 10 percre betesszük a sütőbe. Petrezselyemmel vagy bármilyen friss zöldfűszerrel, esetleg sajttal megszórva tálaljuk. Kész.
Tippek:
Fasírt
Szintén klasszikus. A hús helyettesíthető nagyjából bármilyen zöldséggel vagy gabonafélével, hüvelyessel. Ismertebb verziók pl. a cukkini fasírt, zeller fasírt, tócsni, brokkoli fasírt, zabfasírt, kölesfasírt, lencsefasírt, és még sorolhatnánk a végtelenségig. Itt most álljon példaként egy zöldséges és egy diós verzió.
Tippek:
Töltött káposzta
Apáink kedvence, az ünnepi asztalok éke, a nagy vidéki disznóvágások elmaradhatatlan fogása, az ok, amiért elhangzik az asztalnál a „csak még egyet-de már nem bírom” párbeszéd anyáinkkal… Lehet vitaminbombaként rágondolni, vagy az „Epegörcsiába” való utazás első állomásaként. Kinek mi. Az vitathatatlan, hogy a káposzta jó, tele van C vitaminnal, rostjai elősegítik az emésztést és a tápanyagok felszívódását, helyreállítják a bél természetes baktériumflóráját. Gazdag ásványi anyagokban (kálium, kalcium, nátrium, magnézium, vas, foszfor) és vitaminokban (A, B, C, K és E). Az meg már csak rajtunk múlik, mivel töltjük. Mehet bele gomba, szejtán, bab, lencse, répa, vagy mindezek vegyesen, stb. Mi egy gombás és egy babos verziót hoztunk Nektek:
forrás:Vidék Íze
Tippek:
Töltött, rakott dolgok
Töltött cukkini, rakott káposzta, rakott karfiol, töltött tök, töltött padlizsán, rakott tészta, rakott brokkoli, rakott krumpli, és még folytathatnánk… Mind-mind olyan fogás, ami hagyományosan hússal megtöltve-megrakva kerül be a sütőnkbe, alaposan meglocsolva tejföllel, megszórva sajttal. Így is nagyon finomak, de garantáltan nem bánjátok meg, ha néha kipróbáltok egy-egy izgalmas zöldség-gabona (vagy zöldség-zöldség) párosítást, akár pont a húsmentes hétfőtökön.
Kölessel és lencsével töltött cukkini napratejföllel
Tippek:
Rakott krumpli
Sokak szerint szentségtörés a rakott krumplihoz hozzányúlni, az ugyanis úgy az igazi, ha jó sok kolbász van benne, sok-sok tejföllel van leöntve és szép arany barnára van sütve, lehetőség szerint sajttal. Ez akár igaz is lehet, de ne vessük el az alábbi ötleteket sem, már csak a változatosság kedvéért sem. Rengeteg vegán és simán csak vegetáriánus recept van, ezekből válogattunk:
Fűszeres tepsis krumpli idényzöldségekkel
Tippek:
Vadas mártás
Klasszikus húsos, rendhagyó módon. A télen termett zöldségek felhasználhatóságának sokszínűségét sokan kétségbe vonják. Itt egy jó példa arra, mi minden készülhet ezekből a csoda zöldségekből egy kis fantáziával:
Vegetáriánus „vadas” karfiol steakkel és zsemlegombóccal
Fontos kiemelni, hogy a húst kihagyni nem csak azért érdemes néha az étkezésünkből, mert csökkenthető vele a környezet terhelése, olcsóbb és egészségesebb, vagy, mert éppen „trendi”, hanem azért is, mert így megismerhetjük a szezonális, hazai zöldségeink, gyümölcseink és gabonaféléink sokszínűségét és nagyon-nagyon finom, változatos fogásokat fogyaszthatunk.
Kísérletezzetek bátran, garantáltan megéri!
A cikket írta: Gyuris Anett
Forrás: http://gasztrohos.blog.hu