Isten ajándéka: a fehér kenyér
Az ükanyáink receptje szerint készült, kívül ropogós barna, belül selymes fehér kenyér a mai napig a világ legfinomabb étele. Keressük, kutatjuk, a legeldugottabb pékséget is képesek vagyunk felkeresni azért, hogy hozzájussunk a mennyei ízhez, de egyre kevesebb helyen találunk már. Hogy miért? Mert az elmúlt tíz évben sokat változott az étkezési kultúra, a finom fehér kenyér pedig a száműzött ételek között találta magát. Az ok, hogy szinte teljesen feldolgozott szénhidrátokból áll, az elfogyasztása után az egekbe szökik a vércukorszintünk, majd gyorsan le is zuhan, és akkor ismét – rövid időn belül – éhesek leszünk. Folyamatos evésre késztet minket, amitől meghízunk ugye.
Jó hír azoknak, akik nehezen mondtak le erről a csodálatos élvezeti cikkről, hogy a legújabb kutatások szerint nem mindenkinél lengeti ki a glikémiás szintet a fehérlisztes csoda. Az izraeli Weizmann Institue of Science kutatási eredményei azt mutatják, hogy egyéne válogatja a kenyér elfogyasztása utáni kémiai reakciókat, vagyis van, aki egy dekát sem hízik tőle, mások viszont – sajnos – igen. Ha ez utóbbiak viszont, ha csak ritkán és keveset esznek, akkor nem lehet semmi bajuk. Egyszer-kétszer a hízásra hajlamosoknak is legális leszelni egy négy centis csücsköt, amit pörköltbe tunkol!